Święta tuż tuż i pewnie szukacie przepisu na pyszne ciasto. Ja pędzę z podpowiedzią jak szybko i pysznie upiec ciasto które zachwycie wszystkich zjadających. Mięciutkie, aromatyczne, delikatne, wilgotne, no same ach i och. Myślę że każdy znajdzie w nim to co lubi w deserze, zakochacie się jak ja. Kto chce spróbować?
Ciasto z jabłkami i budyniem - przepis
Ciasto z jabłkami i budyniem składniki: tortownica 22 cm
Ciasto:
- 2 jaja
- 120 g cukru ksylitou lub erytrytol
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 120 ml mleka
- 250 g mąki pszennej T 650
- 1 łyżka masła
Krem budyniowy:
- 1 jajo
- 1 łyżka cukru ksylitolu lub erytrytolu
- 1 łyżka skrobi
- 250 g mleka
Dodatkowo:
- 3 jabłka
- cukier puder do posypania
Najpierw ugotowałam krem:
- Wymieszałam jajo z cukrem i mąką i wlałam do gotującego mleka.
- Gotowałam mieszając aż powstał budyń.
- Pozostawiłam do wystudzenia.
Teraz ciasto:
- Jaja ubiłam z ksylitolem i cukrem waniliowym aż ksylitol się rozpuścił.
- Teraz wlałam mleko i miękkie masło, zmiksowałam do połączenia składników.
- Dodałam mąkę i proszek do pieczenia i zmiksowałam.
- Powstało gęste ciasto.
- Jabłka pokroiłam w kostkę.
- Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i na dno wyłożyłam pokrojone jabłka.
- Na jabłka wyłożyłam ciasto.
- Na wierzchu, na cieście spiralnym ruchem wyłożyłam budyń.
- Piekłam 35 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół lub do suchego patyczka.
- Ostudzone posypałam cukrem pudrem.
Przepis z archiwum
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.