Połączenie boczniaków i fasoli to był strzał w dziesiątkę. Danie smakuje trochę jak fasolka po bretońsku ale jest jeszcze lepsze. Jeszcze teraz w marcu potrzeba nam czasami takich pożywnych dań i dlatego zabieram się do pracy a Ty?
Boczniaki z fasolą - przepis
Boczniaki z fasolą składniki:
- 1 laska cienkiej kiełbasy
- 1 duża szalotka
- 250 g boczniaków
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 400 g ugotowanej białej fasoli cannellini
- 400 g ugotowanej czarnej fasoli
- 330 g sosu z pomidorów koktajlowych
- sól morska
- pieprz czarny
- szczypta cukru
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka oregano
- 100 ml wody
- Kiełbasę pokroiłam w plasterki i podsmażyłam na oliwie, dodałam posiekaną szalotkę, posiekany czosnek i porwane wzdłuż blaszek boczniaki.
- Smażyłam kilka minut aż boczniaki się zrumieniły.
- Starajcie się nie mieszać boczniaków a będą szybko rumiane i jeszcze pyszniejsze.
- Teraz wlałam do garnka sos pomidorowy, ja dałam z pomidorków koktajlowych i on jest pikantny.
- Gotowałam 5 minut i dodałam obie fasolki, dodałam sól, pieprz i cukier a także 100 ml wody i gotowałam jeszcze 10 minut.
- Doprawiłam do smaku oregano i majerankiem, wymieszałam.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.