sobota, 24 lutego 2024

Zupa krem z topinamburu i fenkuła

 Pysznych zup nigdy dość czy to latem czy to zimą. Latem chłodniki będą znakomitym rozwiązanie a teraz na przednówku zupy treściwe jeszcze cieszą brzuchy. W dzisiejszej zupie dość nietypowe połączenie bo jest tu topinambur i fenkuł. Anyżkowy smak fenkułu robi tutaj całą robotę. Zupa jest naprawdę kremowa a z dodatkiem pikantnych pieczarek smakuje obłędnie. 
Zupa krem z topinamburu i fenkuła - przepis

Zupa krem z topinamburu i fenkuła składniki:
  • 1 bulwa kopry włoskiego
  • 7 bulw topinamburu
  • 2 marchewki
  • 1/4 dużego selera bulwiastego
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 dymki
  • 1 średni por
  • 1000 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • biały pieprz do smaku
  • sól morska
Dodatki:
  • 300 g brązowych pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ziarna lnu złotego do posypania
Zupa krem z topinamburu i fenkuła przygotowanie:
  • Obrałam wszystkie warzywa i pokroiłam w paski koper i pora, dymkę i topinambur, marchew oraz selera w kostkę.
  • Podsmażyłam warzywa w dużym garnku.
  • Wlałam bulion, dodałam nasiona kopru i gotowałam ok. 30 minut.
  • Potem zupę zmiksowałam na krem.
  • Jeśli zdarzyłoby się że jest za gęsty to wystarczy dolać wody.
  • Doprawiłam zupę do smaku solą i białym pieprzem.
  • Pieczarki pokroiłam w plastry i podsmażyłam na maśle, dodałam sos sojowy i smażyłam aż nabrały głębokiego koloru.
  • Podałam zupę z dodatkiem pieczarek, posypaną na talerzu nasionami lnu złotego.
Smacznego.
Przepis autorski

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger