Pysznych zup nigdy dość czy to latem czy to zimą. Latem chłodniki będą znakomitym rozwiązanie a teraz na przednówku zupy treściwe jeszcze cieszą brzuchy. W dzisiejszej zupie dość nietypowe połączenie bo jest tu topinambur i fenkuł. Anyżkowy smak fenkułu robi tutaj całą robotę. Zupa jest naprawdę kremowa a z dodatkiem pikantnych pieczarek smakuje obłędnie.
Zupa krem z topinamburu i fenkuła - przepis
Zupa krem z topinamburu i fenkuła składniki:
- 1 bulwa kopry włoskiego
- 7 bulw topinamburu
- 2 marchewki
- 1/4 dużego selera bulwiastego
- 2 łyżki oliwy
- 3 dymki
- 1 średni por
- 1000 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- biały pieprz do smaku
- sól morska
Dodatki:
- 300 g brązowych pieczarek
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka sosu sojowego
- ziarna lnu złotego do posypania
- Obrałam wszystkie warzywa i pokroiłam w paski koper i pora, dymkę i topinambur, marchew oraz selera w kostkę.
- Podsmażyłam warzywa w dużym garnku.
- Wlałam bulion, dodałam nasiona kopru i gotowałam ok. 30 minut.
- Potem zupę zmiksowałam na krem.
- Jeśli zdarzyłoby się że jest za gęsty to wystarczy dolać wody.
- Doprawiłam zupę do smaku solą i białym pieprzem.
- Pieczarki pokroiłam w plastry i podsmażyłam na maśle, dodałam sos sojowy i smażyłam aż nabrały głębokiego koloru.
- Podałam zupę z dodatkiem pieczarek, posypaną na talerzu nasionami lnu złotego.
Smacznego.
Przepis autorski
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.