Nie dość że one cudnej urody są to jeszcze są mega smakowite. Te kluchy robi się szybko i pracy przy nich nie dużo. Najpierw robimy bazę a potem dzielimy na pół i dodajemy oddzielnie składniki. Dlatego mamy dwa rodzaje knedli mając jedną bazę. Na talerzu wyglądają super i smakują wybornie. Z każdej połówki ciasta wychodzi 10 - 11 knedelków w zależności jakie duże zrobicie. Mnie wyszło po 11 sztuk. Gotowi do lepienia klusek? zapraszam.
Warzywne knedle - przepis
Warzywne knedle składniki: 4 porcje
- 700 g ziemniaków
- 100 g twarogu półtłustego
- 1 marchew
- średni por - biała część
- 4 łyżki mąki pszennej T 650
- 1 łyżka masła
- 1 jajo
- sól morska
- pieprz czarny
- gałka muszkatołowa
Sos:
- 2 łyżki masła
- 1/3 szklanki mąki pszennej T 650
- 1 jajo
- gałka muszkatołowa
- 250 - 300 ml mleka
- szczypiorek ok. 1/2 pęczka
- sól morska
- Ziemniaki ugotowałam w mundurkach, wystudziłam, obrałam, przecisnęłam przez praskę.
- Do pure dodałam łyżkę masła, 4 łyżki mąki, jajo, przyprawiłam solą i pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej, wyrobiłam na jednolitą masę.
- Marchewkę starłam na tarce o drobnych oczkach.
- Pora drobniutko posiekałam.
- Teraz masę ziemniaczano - twarogową podzieliłam na dwie części.
- Do jednej dodałam startą marchew a do drugiej drobniutko posiekanego pora.
- Każdą masę wyrobiłam na gładką masę i uformowałam kluski.
- Teraz zrobiłam sos.
- Masło rozpuściłam, wsypałam mąkę i zasmażyłam.
- Wlewałam mleko ciągle mieszając aż zrobił się gęsty sos beszamelowy.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.
- Wsypałam posiekany szczypior, wymieszałam.
- Knedle gotowałam w osolonej wrzącej wodzie ok. 3-5 minut od wypłynięcia.
- Nie mieszajcie żeby się nie rozpadły.
- Podałam knedle na sosie beszamelowym.
- Delektujcie się smakiem.
Przepis z archiwum
2 komentarze
Rzeczywiście są wyglądają o niebo lepiej niż "czyste". I jakie pole do popisu z dodatkami!
OdpowiedzUsuńOne są magiczne i serdecznie polecam
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.