środa, 28 lutego 2024

Udon z pieczarkami

Szybkie dania zawsze w cenie jak mawiają. Dziś będzie bardzo szybko tylko wcześniej warto sobie zrobić arabską mieszankę przyprawową baharat. Jest bardzo aromatyczna i dlatego danie smakuje wybornie. Makaron zakupiłam świeży więc było jeszcze szybciej ale przecież o to chodzi żeby było szybkie i smakowite. Aby zrobić mieszankę baharat trzeba wymieszać przyprawy:
1 łyżkę ziaren czarnego pieprzu
1 łyżkę ziaren kminu rzymskiego
2 łyżeczki ziaren kolendry
1 łyżeczkę goździków
1/2 łyżeczki nasion kardamonu
1 i 1/2 łyżki słodkiej papryki
1 łyżeczkę mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Zapraszam na przepyszne danie.
Udon z pieczarkami - przepis
Udon z pieczarkami składniki: 2 porcje
  • 1 łyżka arabskiej przyprawy baharat
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 500 g pieczarek
  • duży por
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 200 g świeżego makaronu udon
  • 1/2 szklanki wody spod makaronu

Udon z pieczarkami przyrządzenie:
  • Makaron zalałam wrzącą wodą i zagotowałam, odstawiłam, odcedziłam, zostawiając ok. 1/2 szklanki wody.
  • Pieczarki pokroiłam w plastry i podsmażyłam na rozgrzanym maśle aż się zrumieniły.
  • Pora pokroiłam w ćwierćplasterki i podsmażyłam razem z pieczarkami a jak trochę zmiękł dolałam wodę i sos sojowy, dusiłam 3 minuty.
  • Do grzybów wsypałam mieszankę przypraw, wymieszałam.
  • Teraz dodałam makaron, wymieszałam i już na talerz.
  • Można posypać natką pietruszki.

Smacznego
Pomysł własny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger