niedziela, 11 lutego 2024

Udon teriyaki z warzywami i tahiną

Lubię takie dania gdy szybko pyszne danie na talerzu cieszy podniebienia zjadających. I w tym dzisiejszym daniu tak właśnie jest. Szybko pokroimy trochę warzyw, makaron ugotuje się sam, trochę przypraw i danie gotowe. Zajadam potem ze smakiem wiedząc że zdrowe i pożywne danie wylądowało na moim talerzu. Chcecie tez tak? no to zapraszam.
Udon teriyaki z warzywami i tahiną - przepis

Udon teriyaki z warzywami i tahiną składniki:
  • 400 g świeżego makaronu Udon
  • 1 łyżka oleju
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mały brokuł
  • 1/2 małej cukinii
  • 4 - 5 łyżek z grzania makaronu
  • 4 - 5 łyżek sosu teriyaki
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini
  • 1 łyżka nasion lnu złocistego
Udon teriyaki z warzywami i tahiną przygotowanie:
  • Makaron zalałam wrzącą wodą i odstawiłam na 3 minuty, odcedziłam zostawiając kilka łyżek wody.
  • Brokuła blanszowałam 3 minuty we wrzącej wodzie, podzieliłam na różyczki.
  • Paprykę pokroiłam w paseczki a cukinię w kostkę.
  • Na oleju podsmażyłam paprykę i cukinię, jakieś 3 minuty i dodałam różyczki brokuła, dusiłam 3 minuty.
  • Wlałam sos teriyaki, dodałam pastę tahini i kilka łyżek wody z parzenia makaronu i gotowałam jeszcze 3 minuty.
  • Wrzuciłam makaron na patelnię, wymieszałam i wyłożyłam na talerz.
  • Nasionka lny podpiekłam na suchej patelni i posypałam danie.
  • Jest mega dobre.
Smacznego
Przepis autorski

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger