czwartek, 8 lutego 2024

Sałatka fasolowa

 Coś mnie ostatnio wzięło na sałatki, różne, różniaste ale co się dziwić gdy po świąteczno - noworocznym ucztowaniu mam na chwilę przesyt kapusty, pierogów itp. Dzisiejsza sałatka choć ma sytą fasolę jest orzeźwiająca, pyszna i delikatna w smaku. Szybka do wykonania a o to w gotowaniu czasami chodzi. Ma być szybko i pysznie aby potem zrobić sobie herbatkę i odpocząć. Zatem zbieramy składniki i do gotowania. 
Sałatka fasolowa - przepis

Sałatka fasolowa składniki: 4 porcje
  • 250 g suchej fasoli białej typu "Jaś"
  • 2 duże cebule
  • garść czarnych oliwek
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżeczki ostrej mielonej papryki 
  • sok z cytryny
  • 5 - 6 łyżek oliwy
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 4 jaja 
  • sól morska
Sałatka fasolowa przygotowanie:
  • Fasolę dzień wcześniej zalałam dużą ilością zimnej wody.
  • Rano odlałam wodę, nalałam nową i gotowałam do miękkości, na koniec gotowania posoliłam.
  • Odcedziłam ugotowaną fasolę i wystudziłam.
  • Jaja ugotowałam na twardo.
  • Posiekałam natkę pietruszki.
  • Oliwki, część przekroiłam na połówki a reszta pozostała cała.
  • Cebulę pokroiłam w półplasterki, posoliłam i odstawiłam na 15 minut.
  • Potem ugniotłam cebulę i przepłukałam na sicie zimną wodą.
  • Fasolę wymieszałam z oliwkami, natką, cebulą.
  • Z soku z cytryny, szczypty soli, octu i oliwy ukręciłam sos i polałam sałatkę, wymieszałam.
  • Na wierzchu ułożyłam cząstki jajek.
  • Dobrze by było aby sałatka "przegryzła"  się jakieś 30 minut.
  • Smaki Was zaskoczą i wywołają uśmiech na twarzy.
Smacznego
Przepis kuch ni śródziemnomorskiej

2 komentarze

  1. Szybka, pyszna i odżywcza - to wszystko, czego potrzebujemy, aby zadowolić żołądek i duszę. 😊

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger