Coś mnie ostatnio wzięło na sałatki, różne, różniaste ale co się dziwić gdy po świąteczno - noworocznym ucztowaniu mam na chwilę przesyt kapusty, pierogów itp. Dzisiejsza sałatka choć ma sytą fasolę jest orzeźwiająca, pyszna i delikatna w smaku. Szybka do wykonania a o to w gotowaniu czasami chodzi. Ma być szybko i pysznie aby potem zrobić sobie herbatkę i odpocząć. Zatem zbieramy składniki i do gotowania.
Sałatka fasolowa - przepis
Sałatka fasolowa składniki: 4 porcje
- 250 g suchej fasoli białej typu "Jaś"
- 2 duże cebule
- garść czarnych oliwek
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- sok z cytryny
- 5 - 6 łyżek oliwy
- 4 łyżki octu jabłkowego
- 4 jaja
- sól morska
- Fasolę dzień wcześniej zalałam dużą ilością zimnej wody.
- Rano odlałam wodę, nalałam nową i gotowałam do miękkości, na koniec gotowania posoliłam.
- Odcedziłam ugotowaną fasolę i wystudziłam.
- Jaja ugotowałam na twardo.
- Posiekałam natkę pietruszki.
- Oliwki, część przekroiłam na połówki a reszta pozostała cała.
- Cebulę pokroiłam w półplasterki, posoliłam i odstawiłam na 15 minut.
- Potem ugniotłam cebulę i przepłukałam na sicie zimną wodą.
- Fasolę wymieszałam z oliwkami, natką, cebulą.
- Z soku z cytryny, szczypty soli, octu i oliwy ukręciłam sos i polałam sałatkę, wymieszałam.
- Na wierzchu ułożyłam cząstki jajek.
- Dobrze by było aby sałatka "przegryzła" się jakieś 30 minut.
- Smaki Was zaskoczą i wywołają uśmiech na twarzy.
Przepis kuch ni śródziemnomorskiej
2 komentarze
Szybka, pyszna i odżywcza - to wszystko, czego potrzebujemy, aby zadowolić żołądek i duszę. 😊
OdpowiedzUsuńPrawda że szybko i prosto?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.