Sałatka curry, przepis z kuchni indyjskiej, pyszna i bardzo aromatyczna. Szybko się ją robi i Ci co zjadają mówią że pyszna a to najlepsza rekomendacja dla przygotowującego. Potrzebny będzie ryż długoziarnisty i błagam nie gotujcie plastiku czyli ryżu w woreczku tylko ewentualnie wysypcie go z woreczka do garnka przed gotowaniem. Plastik we flaczkach niepotrzebny nikomu a sałatka potem nie smakuje najlepiej. Potrzebny będzie także kurczak a ściślej filet z kurczaka, przyda się czarna fasolka z puszki oraz łuskany słonecznik. Potem będzie szybko i smakowicie.
Sałatka curry - przepis
Sałatka curry - składniki:
- 100 g ryżu dłgoziarnistego
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- 1 puszka - 400 g fasoli czarnej
- 100 g pestek słonecznika
- kiełki gorczycy
Sos curry:
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- sól morska
- pieprz czarny
- Ryż przepłukałam na sicie i wsypałam do garnka, zalałam wodą w proporcji 1: 2, wsypałam 1 łyżeczkę curry i szczyptę soli i gotowałam aż ryż wchłonął wodę ok. 15 minut.
- Zostawiłam do wystudzenia, przełożyłam do miski.
- Dodałam osączoną na sicie i przepłukaną zimną wodą fasolę.
- Kurczaka pokroiłam w kostkę, wymieszałam z łyżeczką curry i usmażyłam na oliwie aż kurczak stał się rumiany i soczysty, wystudziłam, dodałam do ryżu.
- Słonecznik uprażyłam na suchej patelni, wystudziłam i dodałam do ryżu.
- Wymieszałam składniki sosu i polałam sałatkę, wymieszałam.
- Przed podaniem należy wystudzić sałatkę w lodówce.
- udekorowałam jeszcze kiełkami gorczycy.
Przepis kuchni indyjskiej
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.