Przepis na to cudo znalazłam na blogu Ani, która to zmodyfikowała przepis na chrust Maryi Ochorowicz-Monatowej z "Uniwersalnej Książki Kucharskiej" z 1926 roku. Poduszeczki są szybkie w wykonaniu, puszyste jak podusie i idealne na Tłusty Czwartek. Autorka książki mówi o smażeniu chrustu na smalcu i tak by smakowały najlepiej, natomiast ja pomieszałam olej pół na pół ze smalcem. Macie ochotę na te cudne poduszeczki?
Poduszeczki z ciasta na chrust z przepisu Maryi Ochorowicz - Monatowej - przepis
Poduszeczki z ciasta na chrust z przepisu Maryi Ochorowicz - Monatowej składniki:
- 100 g masła
- 3 żółtka
- 500 - 600 g mąki pszennej
- skórka otarta z cytryny
- 20 ml rumu
- 140 ml kwaśnej śmietany 12 %
- olej rzepakowy + smalec do smażenia
- cukier puder do posypania
Poduszeczki z ciasta na chrust z przepisu Maryi Ochorowicz - Monatowej przygotowanie:
- Do misy wsypałam mąkę, dodałam skórkę otartą z cytryny, dodałam śmietanę, rum i żółtka i zagniotłam zwarte i elastyczne ciasto.
- Zawinęłam ciasto w folię i włożyłam do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie wyjęłam ciasto i rozwałkowałam na spory prostokąt, złożyłam ciasto na cztery i ponownie rozwałkowałam.
- Robiłam tak 3 razy ale można więcej, podusie będą bardziej puszyste.
- Teraz rozwałkowałam ciasto na duży, cienki prostokąt i przekroiłam na małe kwadraciki.
- Kwadraciki smażyłam w gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
- Najlepiej jak wymieszany smalec z olejem mają jakieś 170 C.
- Usmażone poduszeczki osączałam na talerzu z ręcznikiem papierowym.
- Wystudzone posypałam cukrem pudrem.
- Zajadajcie na zdrowie!
Przepis z bloga Ani
Przepis z książki Maryi Ochorowicz - Monatowej "Uniwersalna Książka Kucharska" z 1926 roku
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.