piątek, 23 lutego 2024

Pampuchy z owocami lasu i bitą śmietaną

 Jak ja uwielbiam pampuchy, nawet takie suche, tylko podsmażone na maśle, ale takie z sosem owocowym czy gulaszem albo z bitą śmietaną też wciągam bez zastrzeżeń. Dla mnie robi się je bardzo prosto i myślę że nawet dla osób początkujących nie będzie problemu aby takie pampuchy wykonać. U mnie w domu mówiło się zawsze pampuchy albo kluski na parze, zależy u której babci a u Ciebie? Użyłam tutaj mrożonych owoców leśnych i dodatkowo borówki amerykańskiej. Myślę że dodatek owoców zależy od Waszych upodobań i zawartości zamrażarki. No to do gotowania zapraszam.
Pampuchy z owocami lasu i bitą śmietaną - przepis

Pampuchy z owocami lasu i bitą śmietaną składniki: 15 sztuk
Pampuchy:
  • 500 g mąki pszennej T 500 + 1 łyżeczka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/3 szklanki letniego mleka + ok. 1 szklanki letniego mleka
  • 1 łyżeczka cukru - dałam trzcinowy
  • 2 jaja
  • 3 łyżki masła klarowanego
Dodatkowo:
  • 250 ml śmietanki 36 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g owoców leśnych
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki wody
  • garść borówki amerykańskiej

Pampuchy z owocami lasu z bitą śmietaną przygotowanie:
Pampuchy:
  • 1/3 szklanki letniego mleka połączyłam z rozkruszonymi drożdżami, łyżeczką cukru i łyżeczką mąki.
  • Odstawiłam pod przykryciem na 15 minut do wyrośnięcia.
  • Do mąki wlałam wyrośnięty zaczyn a także jaja, szklankę mleka i 3 łyżki miękkiego masła.
  • Wyrobiłam dokładnie elastyczne i zwarte ciasto.
  • Pozostawiłam do wyrośnięcia na ok. godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto wyjęłam na blat, rozciągnęłam i wykroiłam 15 bułek.
  • Przykryłam ściereczką i zostawiłam na 20 minut aby wyrosły.
  • Wyrośnięte kluski układałam na sicie naczynia do gotowania na parze.
  • Jeśli takiego nie posiadacie to wystarczy na garnek napełniony do 1/3 wysokości wodą naciągnąć gazę.
  • Potem przykrywać garnek pokrywką.
  • Parowałam kluski 10 minut aż stały się puszyste i leciutkie jak piórko.
  • Śmietanę ubiłam ale nie na sztywno tylko na pół lejąco razem z cukrem pudrem.
  • Owoce lasu wrzuciłam do garnka, dodałam ksylitol i rozgotowałam.
  • Mąkę ziemniaczaną wymieszałam z wodą i wlałam do gotujących owoców, zagotowałam.
  • Pozostawiłam do wystudzenia.
  • Podałam kluchy z bitą śmietaną, frużeliną z owoców lasu oraz z borówkami.

Smacznego
Przepis autorski

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger