Puszyste, bardzo smakowite, idealne pączki na Tłusty Czwartek który już za chwileczkę. Najpierw zrobiłam ciasto drożdżowe a potem to już szybko. Ciasto jest idealne do obróbki, pięknie się formuje a pączki są delikatne i wyborne. Nadziewałam je po usmażeniu, ten sposób jest dla mnie najlepszy bo dżem, marmolada nie wypłynie podczas smażenia i nie będzie się paliła w tłuszczu. Idealne pączki aby wykorzystać nadmiar białek. Zachęcam do usmażenia aby potem cieszyć się pysznym deserem. Nigdy nie smakują tak wybornie jak przy Tłustym Czwartku.
Pączki z białek - przepis
Pączki z białek składniki: 14 sztuk
- 3 szklanki mąki pszennej T 650
- 220 ml mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 3 białka ubite na sztywno ze szczyptą soli
- 2 łyżki masła
Lukier:
- sok z cytryny
- cukier puder
Dodatkowo:
- Podgrzałam mleko, dodałam masło i cukier i podgrzewałam aby cukier się rozpuścił.
- Przestudziłam mleko aby można było włożyć palec bez parzenia się i wkruszyłam drożdże, wymieszałam.
- Ubiłam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Do mąki przełożyłam ubitą pianę i wlałam drożdże z mlekiem.
- Zarobiłam ciasto a potem wyrobiłam na gładkie, elastyczne ciasto.
- Z ciasta uformowałam 14 równych kulek, ułożyłam je na blacie, przykryłam ściereczką i odstawiłam na 45 minut do wyrośnięcia.
- Rozgrzałam olej do temperatury 170 C a potem lekko skręciłam płomień.
- Smażyłam pączki na gorącym tłuszczu.
- Pączki smażyłam z obu stron na złoty kolor ale dla pewności sprawdzałam patyczkiem czy pączki są usmażone w środku.
- Usmażone pączki ułożyłam na ręczniku papierowym aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
- Do wystygniętych pączków tylką z workiem cukierniczym wstrzykiwałam dżem.
- Gdy pączki całkiem wystygły ukręciłam lukier.
- Do moździerza wsypałam szklankę cukru pudru i powolutku kropelka po kropelce wlewałam sok z cytryny, ciągle ucierając aż lukier zaczął mieć lejącą konsystencję i stał się lśniący.
- Pączki maczałam w lukrze i układałam na kratce aby lukier wysechł.
- Życzę pięknych doznań smakowych.
Przepis od Ani z Jaśminowej Kuchni
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.