Za chwilę Tłusty Czwartek, to i pączki trzeba usmażyć. Jeśli czasu nie macie na smażenie tych zwykłych, tradycyjnych pączków drożdżowych, nadziewanych marmoladą czy różą możecie sobie usmażyć te małe, puszyste, idealne pączusie na jogurcie. Szybko się je robi i szybko się je smaży a potem szybko znikają. Pracy też przy nich mało więc zachęcam do usmażenia. Zajadający je mają radosne miny, zapewniam.
Pączki jogurtowe - przepis
Pączki jogurtowe składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 3 jaja
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka rumu
- szczypta soli
Dodatkowo:
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Pączki jogurtowe przygotowanie:
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Jaja wymieszałam z jogurtem.
- Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia i cukrem.
- Mąkę wymieszałam z jogurtem z jajami, dodałam rum i dokładnie wymieszałam.
- Odstawiłam na 15 minut aby ciasto odpoczęło.
- Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego budyniu.
- Olej rozgrzałam do 180 C i do gorącego łyżką nakładałam porcje ciasta.
- One same się w smażeniu obracają i jak będą rumiane to jeszcze trzeba sprawdzić patyczkiem czy nie są surowe w środku.
- Osączałam pączusie na ręczniku papierowym.
- Po wystudzeniu posypałam cukrem pudrem.
- Niech Wam smakują!
Według pomysłu Anety
2 komentarze
Wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńTak też smakują Kasiu J.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.