Co byście powiedzieli na kopytka? ale takie inne? nie z ziemniaków tylko z ciecierzycy. Mnie bardzo przypadły do gustu i polecam abyście spróbowali. Moje kopytka zrobiłam z sosem z papryką, boczkiem i cebulką. Szybkie do zrobienia, smakują wybornie to i szybko znikają. Myślę że to dobry pomysł na zdrowy obiad.
Kopytka z ciecierzycy - przepis
Kopytka z ciecierzycy składniki:
- 400 g ugotowanej ciecierzycy
- 1 jajo
- ok. 1 szklanki mąki pszennej T 650
- sól morska
- pieprz czarny
Sos paprykowy:
- 1 żółta papryka
- 125 g boczku wędzonego w paski
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 cebula
- bazylia do podania
- Osączoną ciecierzycę zmieliłam i dodałam jajo, sól, pieprz i mąkę i zarobiłam ciasto.
- Z ciasta uformowałam wałeczki i po skosie kroiłam kopytka.
Sos:
- Paprykę pokroiłam w paseczki, boczek też w paseczki a cebulę w kostkę.
- Na oleju podsmażyłam paprykę, potem dodałam boczek i cebulkę.
- Smażyłam aż papryka i cebulka zmiękły.
- Dodałam sos sojowy i dusiłam 2 minuty pod przykryciem.
- Kopytka gotowałam w osolonej wodzie przez 5 minut od wypłynięcia.
- Podałam kluski z sosem, posypane bazylią.
Pomysł od Moniki
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.