piątek, 16 lutego 2024

Kalmary nadziewane kuskusem

 Te małe tuby kalmarów zakupiłam mrożone w jakimś markecie i szybko postanowiłam je nadziać. To był znakomity pomysł i dzięki temu mieliśmy przepyszny obiad. Kalmary nadziewałam kuskusem i podałam z sosem pomidorowym, bardzo aromatycznym i pięknym. Kalmary duszone w tym sosie nabierają pysznego smaku i szybko dochodzą. To idealne danie na kolację we dwoje, czy z przyjaciółką albo na kolację z rodziną. Idealne danie.
Kalmary nadziewane kuskusem - przepis

Kalmary nadziewane kuskusem składniki:
  • 400 g młodych kalmarów
  • 1/2 szklanki suchego kuskusu
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 mała papryka czerwona długa
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • sól morska
  • pieprz biały
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
Sos:
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • szczypta soli

Kalmary nadziewane kuskusem przygotowanie:
  • Kalmary oczyściłam i oddzieliłam tuby od ośmiorniczek.
  • Kuskus wsypałam na talerz głęboki, zalałam wrzątkiem na wysokość 1cm nad poziom kaszy.
  • Przykryłam i odstawiłam na bok aby ziarno wchłonęło wodę.
  • Pokroiłam w kosteczkę paprykę i czerwona cebulkę i podsmażyłam na 1 łyżce oliwy aż zmiękły.
  • Potem dodałam je do kuskusu i wymieszałam, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  • Dodałam także posiekaną natkę pietruszki i wcisnęłam czosnek, wymieszałam.
  • Masą tą nadziewałam tuby kalmarów, nie za ciasno aby nie popękały.
Na sos:
  • Cebulę posiekałam, czosnek pokroiłam w plasterki.
  • Na patelni podgrzałam oliwe i podsmażyłam czosnek i cebulkę aż się zeszkliły.
  • Wlałam przecier pomidorowy i gotowałam aż sos zgęstniał, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  • Wsypałam oregano i majeranek.
  • Na drugiej łyżce oleju podsmażyłam nadziane kalmary i jak się zrumieniły przełożyłam je do sosu razem z ośmiorniczkami.
  • Dusiłam jakieś 3 minuty i gotowe.
  • Można podać z grzankami, można zajadać same, też będzie ok.

Smacznego
Przepis autorski

2 komentarze

  1. Pani Dorotko! Nie tylko sos, ale i całe danie jest piękne! I takie kuszące...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam i staram się zarazić tym wielbieniem innych, pozdrawiam

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger