Taki deser gdzie w pucharkach jest galaretka przypomina mi desery z PRL-u, nie było na niedzielny obiad z czego upiec ciasta więc robiło się galaretkę którą wcześniej "jakoś" się zdobyło. Tak robiłam często. Teraz ten deser smakuje wyśmienicie choć jest bardziej bogaty niż wówczas. Można dodać do niego galaretki, owoce, no i bitą śmietanę i smakuje jak delicje z najlepszej cukierni. Polecam. Robicie takie desery rodem z przeszłości?
Galaretkowy deser z owocami - przepis
Galaretkowy deser z owocami składniki: 4 pucharki
- 350 ml wrzątku
- 1 galaretka arbuzowa
- 500 ml wrzątku
- 1 galaretka bananowa
- 1 owoc mango
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka żelatyny
- 200 ml śmietanki 30 %
- 2 łyżeczki ksylitolu
- Najpierw rozpuściłam galaretkę arbuzową w 350 ml wrzącej wody, wylałam na płaski talerz i po wystudzeniu wstawiłam do lodówki aby galaretka stężała.
- Potem pokroiłam w kostkę.
- Galaretkę bananową rozpuściłam w 500 ml wrzącej wody, zostawiłam do wystudzenia.
- Owoc mango obrałam i połowę pokroiłam w kostkę a drugą połówkę zmiksowałam z kurkumą a potem dodałam żelatynę i podgrzewałam aż się rozpuściła, pozostawiłam do wystudzenia.
- Teraz złożyłam moje pucharki czyli do pucharków wlałam zimną galaretkę bananową do połowy szklaneczek, wrzuciłam kostki galaretki arbuzowej i kostki mango, wlałam resztę galaretki bananowej i wstawiłam do stężenia do lodówki.
- Potem wyłożyłam na wierzch tężejące mango i ponownie włożyłam do całkowitego stężenia.
- Śmietankę ubiłam z ksylitolem na sztywno i udekorowałam na wierzchu galaretki.
- Smakuje wybornie.
Przepis własny rodem z PRL-u
2 komentarze
Galaretka arbuzowa - przywołujemy lato, za którym już wszyscy tak tęsknią! :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, zima tego roku wyjątkowo dał mi się we znaki
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.