czwartek, 22 lutego 2024

Fideua de pato czyli makaron z kaczką

 Jakże pyszny, aromatyczny, idealny obiad na moim talerzu. Zachęcam wielbicieli kaczego mięsa do wypróbowania przepisu. Przepadniecie kosztując tego cuda. Przepis pochodzi z kuchni hiszpańskiej a podali go Marieta Marecka i Conrado Moreno w porannym programie DDTVN. A ponieważ ja kaczkę i kuchnię hiszpańską uwielbiam więc nie mogłam sobie odpuścić i przepis wypróbowałam. I oto przepyszne danie zajadałam ze smakiem i polecam każdemu. 
Fideua de pato czyli makaron z kaczką - przepis

Fideua de pato czyli makaron z kaczką składniki:
  • 3 piersi z kaczki
  • 1 cebula
  • ok. 300 g makaronu krótkie cienkie rurki
  • 1/2 puszki pomidorów - 200 g 
  • 1 pęczek cebulki dymki
  • ok. 150 g szynki jamon serano
  • ok. 600 ml bulionu drobiowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 350 g mrożonych grzybów
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • sól morska
  • oliwa z oliwek

Fideua de pato czyli makaron z kaczką przygotowanie:
  • Rozmroziłam grzyby i pokroiłam w paski.
  • Piersi z kaczki nakroiłam od strony skóry do samego mięsa w kratkę, położyłam je na suchej patelni i zaczęłam podgrzewać aby cały tłuszcz się wysmażył.
  • Jak skóra zrobiła się wysmażona i rumiana odwróciłam piersi na drugą stronę, zmniejszyłam płomień pod patelnią i smażyłam jeszcze 6 - 8 minut.
  • Po tym czasie nakryłam patelnię pokrywką i dusiłam 5 minut.
  • Cebulę pokroiłam w kostkę, czosnek w plasterki a dymkę na mniejsze kawałeczki.
  • Usmażoną kaczkę zdjęłam z patelni i odstawiłam aby ostygła.
  • Na patelnię po kaczce wlałam 2 łyżki oliwy i wrzuciłam cebulkę, dymkę i czosnek, smażyłam aby zmiękły.
  • Wtedy wrzuciłam grzyby, smażyłam jakieś 6 - 8 minut.
  • Pomidory zmiksowałam a szynkę pokroiłam w paseczki.
  • Jak grzyby zmiękły dodałam pomidory i szynkę na patelnię, doprawiłam solą, pieprzem i wędzoną papryką i smażyłam aż sos zgęstniał.
  • Piersi kaczki pozbawiłam skóry i pokroiłam w plastry.
  • Na patelnię wrzuciłam suchy makaron i smażyłam 5 minut, po czym powoli wlałam bulion, gotowałam 5 minut aby bulion odparował, włożyłam kaczkę.
  • Gotowałam aż sos zgęstniał a makaron stał się aldente i wchłonął bulion.
  • Na talerzu posypałam kiełkami.
Smacznego
Przepis kuchni hiszpańskiej
Marieta Marecka
Conrado Moreno

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger