Jakże pyszny, aromatyczny, idealny obiad na moim talerzu. Zachęcam wielbicieli kaczego mięsa do wypróbowania przepisu. Przepadniecie kosztując tego cuda. Przepis pochodzi z kuchni hiszpańskiej a podali go Marieta Marecka i Conrado Moreno w porannym programie DDTVN. A ponieważ ja kaczkę i kuchnię hiszpańską uwielbiam więc nie mogłam sobie odpuścić i przepis wypróbowałam. I oto przepyszne danie zajadałam ze smakiem i polecam każdemu.
Fideua de pato czyli makaron z kaczką - przepis
Fideua de pato czyli makaron z kaczką składniki:
- 3 piersi z kaczki
- 1 cebula
- ok. 300 g makaronu krótkie cienkie rurki
- 1/2 puszki pomidorów - 200 g
- 1 pęczek cebulki dymki
- ok. 150 g szynki jamon serano
- ok. 600 ml bulionu drobiowego
- 2 ząbki czosnku
- 350 g mrożonych grzybów
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- sól morska
- oliwa z oliwek
Fideua de pato czyli makaron z kaczką przygotowanie:
- Rozmroziłam grzyby i pokroiłam w paski.
- Piersi z kaczki nakroiłam od strony skóry do samego mięsa w kratkę, położyłam je na suchej patelni i zaczęłam podgrzewać aby cały tłuszcz się wysmażył.
- Jak skóra zrobiła się wysmażona i rumiana odwróciłam piersi na drugą stronę, zmniejszyłam płomień pod patelnią i smażyłam jeszcze 6 - 8 minut.
- Po tym czasie nakryłam patelnię pokrywką i dusiłam 5 minut.
- Cebulę pokroiłam w kostkę, czosnek w plasterki a dymkę na mniejsze kawałeczki.
- Usmażoną kaczkę zdjęłam z patelni i odstawiłam aby ostygła.
- Na patelnię po kaczce wlałam 2 łyżki oliwy i wrzuciłam cebulkę, dymkę i czosnek, smażyłam aby zmiękły.
- Wtedy wrzuciłam grzyby, smażyłam jakieś 6 - 8 minut.
- Pomidory zmiksowałam a szynkę pokroiłam w paseczki.
- Jak grzyby zmiękły dodałam pomidory i szynkę na patelnię, doprawiłam solą, pieprzem i wędzoną papryką i smażyłam aż sos zgęstniał.
- Piersi kaczki pozbawiłam skóry i pokroiłam w plastry.
- Na patelnię wrzuciłam suchy makaron i smażyłam 5 minut, po czym powoli wlałam bulion, gotowałam 5 minut aby bulion odparował, włożyłam kaczkę.
- Gotowałam aż sos zgęstniał a makaron stał się aldente i wchłonął bulion.
- Na talerzu posypałam kiełkami.
Przepis kuchni hiszpańskiej
Marieta Marecka
Conrado Moreno
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.