Teraz będzie pysznie i zdrowo. Danie idealne dla wegan, wegetarian i wszystkich wielbicieli dobrego jedzenia. Przepis pochodzi od Olgi Smile i tak przypadł mi do gustu że postanowiłam go wypróbować. Ja ze swojej strony podałam z czarną soczewicą zwaną belugą. Danie jest przepyszne i bardzo aromatyczne. Jest też bardzo pożywne i odżywcze i posmakuje każdemu. Spróbujecie?
Boczniaki ze śliwką i czarną soczewicą belugą - przepis
Boczniaki ze śliwką i czarną soczewicą beluga składniki:
- 250 g boczniaków
- 100 g wędzonych śliwek lub kalifornijskich
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 1 łyżeczka przyprawy arabskiej harissa
- 1 łyżeczka wędzonej łagodnej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżki oleju
- sól morska
- pieprz czarny mielony
Dodatkowo:
- 1/2 szklanki czarnej soczewicy beluga
- 2 szklanki wody
- sól morska
- natka pietruszki
- Cebulę obrałam i pokroiłam w plastry, podsmażyłam na oleju na złoty kolor.
- Boczniaki porozrywałam wzdłuż blaszek na paski.
- Dodałam na patelnię i smażyłam dosypując sól, pieprz, paprykę i harissę a także wlałam ok. 1 szklanki wody.
- Dusiłam ok. 10 minut aż boczniaki zmiękły.
- Dodałam pokrojone śliwki i gotowałam kolejne 10 minut a na sam koniec dodałam koncentrat pomidorowy.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem, wsypałam majeranek.
- Soczewicę wrzuciłam na wrzącą wodę i gotowałam 20 minut aż zmiękła i wchłonęła płyn.
- Podałam soczewicę z boczniakami, posypane natką pietruszki.
Przepis od Olgi Smile
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.