Ojojoj co tu się zadziało na talerzu? przepyszna i aromatyczna zupa poleca się na obiad. Jest przepyszna, odżywcza i pożywna. Po pełnym talerzu byłam syta kilka godzin więc chyba warto sobie ugotować. Smaki indyjskie nadają jej oryginalnego charakteru. Wygląda też super i oczy same jedzą a że pachnie w całej kuchni kolejka zjadających się ustawia.
Zupa z cukinią i curry - przepis
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 50 g masła
- 2 średnie cukinie
- 1/2 szklanki suchego ryżu
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka gęstego jogurtu - może być typu greckiego
- 1 łyżka mieszanki przyprawowej curry
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 jajo
- szczypiorek do posypania
- Posiekałam cebulę, marchew pokroiłam w plasterki.
- Rozgrzałam w garnku masło i wrzuciłam cebulkę i marchew, smażyłam 5 minut ciągle mieszając, posoliłam.
- Cukinię wraz ze skórką pokroiłam w ćwierćplastreki.
- Dodałam ją do garnka, smażyłam 5 minut ciągle mieszając.
- Teraz wsypałam ryż, dodałam łyżeczkę curry, wlałam 500 ml wody i doprowadziłam do wrzenia.
- Gotowałam 20 minut.
- Wlałam jeszcze mleko i szczyptę pieprzu i gotowałam 5 minut.
- W osobnym naczyniu wymieszałam jajo z jogurtem, zdjęłam zupę z ognia i wlałam jogurt, wymieszałam, podgrzałam ale już nie gotowałam.
- Doprawiłam jeszcze resztą curry, solą.
- Na talerzu posypałam posiekanym szczypiorem.
Przepis kuchni hinduskiej
2 komentarze
Spróbuję z przyjemnością. Jestem wielką fanką zup, mogłabym jeść codziennie. :)
OdpowiedzUsuńNie będziesz żałowała Agnieszko, polecam. Zupy o tej porze roku to skarb
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.