Lubicie kluchy? my bardzo i kluchy i pierogi, dlatego jak tylko mam dobre ziemniaki to zaraz jakieś ukręcę. Przy tych kluchach to i pracy niedużo i składników niewiele. Potrzebne będą tylko ziemniaki, jajo i sól. Natomiast jako omastę można podsmażyć cebulkę, można tak jak ja kiełbasę pokroić w kosteczkę i podsmażyć czy boczek lub co lubicie. Jeśli ma być to danie wegetariańskie to tylko cebulka wystarczy. Narobiłam chęci na takie kluchy? a jakie Wy robicie w swoich domach? napiszcie proszę.
Pyzy ziemniaczane z kiełbasą - przepis
Pyzy ziemniaczane z kiełbasą składniki: 2 - 3 porcje - 20 sztuk
- 500g ziemniaków ugotowanych
- 500 g ziemniaków surowych
- 1 jajo
- szczypta soli
Omasta:
- 1 cebula
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki oleju
- 1 laska kiełbasy
- Połowę ziemniaków obrałam, ugotowałam i przecisnęłam przez praskę.
- Drugą połowę obrałam i starłam na tarce o drobnych oczkach i przełożyłam na ściereczkę na sitku aby woda się osączyła.
- Po jakiś 10 minutach odcisnęłam resztę soku a w misce pod sitkiem zostawiłam płyn aby się odstał.
- Potem odlałam sok a skrobię z dna włożyłam do ziemniaków.
- Połączyłam oba rodzaje ziemniaków, jajo i dodałam szczyptę soli, wymieszałam.
- Dobrze masę wyrobiłam i uformowałam małe kulki.
- Gotowałam kluski w osolonej wodzie 3 - 4 minuty od wypłynięcia ale woda wtedy musi tylko "mrugać".
- Cebulkę i kiełbasę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na maśle wymieszanym z olejem.
- Na talerzu polałam pyzy.
- Miłych doznań smakowych.
Smacznego
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.