Wyglądało to tak: byliśmy na zakupach w Kauflandzie, często robię tam zakupy. Miałam ochotę na jakąś pyszną rybę i oto i ona. Tuszka łososia śmiała się do mnie i nie mogłam się oprzeć aby wylądowała w moim koszyku. Dodatkowo uwielbiam łososia a tuszkę rzadko mam okazję zdobyć. Nie chciałam jej popsuć przyprawami więc tutaj skąpo bo sól i pieprz i upiekłam w całości. To był bardzo dobry pomysł, idealny. Do ryby pieczone ziemniaki to idealne połączenie i tym sposobem pyszny, szybki obiad na moim talerzu wylądował. Lubicie takie ryby pieczone w całości? czy wolicie filet albo steki albo dzwonka? Piszcie proszę może się zainspiruję Waszymi pomysłami.
Łosoś pieczony z ziemniakami - przepis
Łosoś pieczony z ziemniakami składniki: 2 porcje
- tuszka łososia ok. 800 g
- plastry cytryny
- sól morska
- pieprz czarny
- wiórki masła
- 4 średnie ziemniaki
- 1 łyżka oliwy
- Rybę posoliłam w środku, oprószyłam pieprzem.
- Do środka włożyłam plastry cytryny.
- Ziemniaki obrałam i pokroiłam w cząstki, oprószyłam solą i skropiłam oliwą.
- Rybę umieściłam w naczyniu do zapiekania a na wierzchu położyłam wiórki masła a dookoła ryby położyłam ziemniaki.
- Piekłam rybę z ziemniakami w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut lub do zrumienienia skórki ryby.
- Podałam skropione upieczoną cytryną ze środka ryby.
- Pyszności.
Smacznego
2 komentarze
U mnie zazwyczaj filety lub dzwonka. Jak tylko zdobędę kiedyś tuszkę w całości to spróbuję wykonać według przepisu.
OdpowiedzUsuńPonieważ nie mogę komentować jako Moje Małe Czarowanie - polityka internetów odpisuję że tuszka jest bardziej soczysta i smaczna więc jak tylko będziesz miała okazję Aneto to spróbuj.
UsuńDorota Moje Małe Czarowanie
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.