U mnie omletów nigdy dość, bo to danie bardzo proste, można nałożyć na niego co dusza zapragnie. Omlet jest daniem pożywnym i odżywczym jeśli tak chcecie. Jeśli tak jak ja dziś nałożycie łososia i oliwki to będzie bardzo treściwy i można go zjeść na obiad. Jeśli natomiast nałożycie jogurt i owoce to będzie znakomitym śniadaniem. Ten dzisiejszy to taki creme de la creme wśród omletów. Mamy tu mąkę kasztanową i piwo, i oliwki, i łososia. Omlety smaży się szybko i szybko znikają bo aż pyszne i zapraszam serdecznie na degustację.
Omlet kasztanowy z łososiem i oliwkami - przepis
- 3 jaja
- 200 ml piwa
- 5 pełnych łyżek mąki kasztanowej
- 5 pełnych łyżek mąki pszennej T 750
- sól morska
- 1 łyżka masła klarowanego do smażenia
- 50 g sera korycińskiego dojrzałego
- oliwki z anchois
- wędzony łosoś
- natka pietruszki
- Piwo wymieszałam z jajami, dodałam szczyptę soli i obie mąki i dokładnie połączyłam aby nie było grudek.
- Na patelni rozgrzałam masło i wylałam masę, pokruszyłam na wierzchu ser i pod przykryciem piekłam aż ser się rozpuścił a masa z wierzchu ścięła.
- Po usmażeniu posypałam oliwkami, ułożyłam kawałki łososia i posypałam natka pietruszki.
- Podałam od razu.
Przepis własny
4 komentarze
Wygląda bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i polecam
UsuńCiekawa kombinacja smaków na omlet. Jeszcze nie miałam okazji wypróbować mąki kasztanowej.
OdpowiedzUsuńJest bardzo aromatyczna i bardzo smaczna
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.