Kto nie lubi bakłażana? jeśli odpowiecie twierdząco to napiszcie mi dlaczego? Bakłażan jest mega zdrowy i ja go uwielbiam. Najbardziej kocham baba ganusz czyli pastę z bakłażana którą polecam. Tym razem usmażymy na rumiano bakłażana i zjemy go z makaronem, będzie znakomicie. Tym razem bakłażana polubicie na pewno. Zachęcam do spróbowania. Jak zatem zrobić makaron z bakłażanem?
Makaron ze smażonym bakłażanem - przepis
Makaron ze smażonym bakłażanem składniki:
- 1 duży bakłażan
- 2 żółte papryki
- 1 cebula
- 10 listków bazylii
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 g makaronu spaghetti
- 50 g startego parmezanu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- pieprz czarny
- sól morska
- Bakłażana pokroiłam w plastry.
- Paprykę pokroiłam w paseczki, cebulę pokroiłam w kosteczkę.
- Starłam parmezan.
- Na patelni rozgrzałam oliwę i zrumieniłam na niej plastry bakłażana z obu stron.
- Zdjęłam z patelni i podsmażyłam cebulę, dodałam paprykę i smażyłam aż papryka zmiękła.
- Dodałam podsmażone plastry bakłażana a także koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyłam jeszcze kilka minut.
- Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, słodka papryką.
- Makaron ugotowałam al'dente, odcedziłam i wrzuciłam do warzyw, wymieszałam.
- Dodałam jeszcze porwane listki bazylii.
- Na talerzu posypałam parmezanem.
- Podałam od razu.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.