piątek, 26 stycznia 2024

Kluski kukurydziane z sosem pomidorowym

 Kluski kukurydziane. kto jadał w dzieciństwie? kto lubił a kto nie? a może w Waszych domach ich nie podawano? Napiszcie mi bo jestem bardzo ciekawa, co i jak? Ja je uwielbiam, jak zresztą wszystkie kluchy. Pomyślałam ze zrobię do nich sos pomidorowy i to był jeden z lepszych pomysłów. Kluski razem z sosem smakują wybornie i znikają szybciutko. Zresztą same kluski też robi się szybko i sprawnie. Można je po ugotowaniu jeszcze podsmażyć ale nie jest to konieczne. Zapraszam na wspaniały obiad.
Kluski kukurydziane z sosem pomidorowym - przepis

Kluski kukurydziane z sosem pomidorowym składniki: 4 porcje
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 250 g kaszki kukurydzianej
  • 2 jaja
  • 2 plastry szynki
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
  • sól morska
  • pieprz czarny
Sos pomidorowy:
  • 1 /2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 średnie pomidory - mogą być z puszki
  • 1/2 pęczka kolendry z łodyżkami
  • 1 łyżka oregano suszonego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • cukier do smaku
  • 2 łyżki oliwy

Kluski kukurydziane z sosem pomidorowym przygotowanie:
Kluski:
  • Kaszkę wsypałam do miski.
  • Zagotowałam mleko i zalałam nim kaszkę, przykryłam pokrywką, odstawiłam aby kaszka napęczniała i wystygła.
  • Żółtka oddzieliłam od białek.
  • Żółtka utarłam z masłem, dodałam posiekany szczypiorek i pokrojoną drobniutko szynką.
  • Wymieszałam masę z żółtkami z wystudzoną kaszką.
  • Białka ubiłam na sztywno i połączyłam z kaszką.
  • Ciasto doprawiłam sola i pieprzem, wymieszałam.
  • Kluski wrzucałam łyżką na osolony wrzątek i gotowałam od momentu wypłynięcia na maleńkim ogniu jakieś 2 - 3 minuty.
Sos pomidorowy:
  • Pomidory pokroiłam w drobną kostkę, u mnie wraz ze skórką.
  • Jeśli nie możecie, obierzcie skórkę.
  • Posiekałam cebulkę, kolendrę wraz z łodyżkami, czosnek.
  • Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam cebulę do zeszklenia, potem dodałam czosnek i pomidory a także kolendrę.
  • Smażyłam aż pomidory puściły sok a potem sos zgęstniał.
  • Dodałam oregano i bazylię, sól, pieprz, cukier do smaku.
  • Kluski podałam na sosie pomidorowym.
Pomysł własny
Smacznego

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger