wtorek, 16 stycznia 2024

Karkonoska kwaśnica

 Znalazłam przepis na tę zupę w jakiejś starej gazecie i na początku myślałam że to po prostu zwykła kwaśnica z kapustą kiszoną. Jakież było moje zdziwienie że tutaj nie ma wcale kapusty a są drożdże. Zupa smakuje wybornie, kminkiem i grzybami a także posmak drożdży robi całą robotę. To dość nietypowe połączenie ale rewelacyjne w smaku. Historia regionalnych zup jest zawsze ciekawa a dania warte spróbowania. Miłośnicy kminku i zup będą zadowoleni. Ja ze swojej strony polecam bardzo gorąco. Czy ktoś z moich czytelników gotuje? gotował taką w swoim domu? Napiszcie proszę.
Karkonoska kwaśnica - przepis
Karkonoska kwaśnica składniki: 4 porcje
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • garść grzybów suszonych
  • sól morska
  • kminek w ziarenkach
  • kminek mielony
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 jaja
  • 200 ml kwasu chlebowego według przepisu poniżej
Kwas chlebowy:
  • 500 ml wody lub mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 80 g mąki żytniej białej


Karkonoska kwaśnica przygotowanie:
Kwas chlebowy:
  • Należy przygotować go na kilka godzin wcześniej aby drożdże przerobiły i wyrosły.
  • Do wody albo mleka, ja użyłam mleka, dodałam rozkruszone drożdże i mąkę, wymieszałam dokładnie rózgą aby nie było grudek.
  • Przykryłam naczynie ściereczką i odstawiłam  w ciepłe miejsce do wyrastania.
Karkonoska kwaśnica:
  • Grzyby namoczyłam wcześniej aby potem szybciej się ugotowały.
  • Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę, ugotowałam z łyżeczką kminku i pokrojonymi grzybami w wodzie w której moczyły się grzyby.
  • Na 1 łyżce masła podsmażyłam posiekaną cebulkę.
  • Na drugiej łyżce masła usmażyłam jaja, tak jak na jajecznicę.
  • Do gotujących grzybów wlałam wyrośnięty zakwas drożdżowy, zagotowałam.
  • Doprawiłam do smaku solą i mielonym kminkiem.
  • Teraz dodałam cebulkę i usmażone jaja, wymieszałam i jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem.
  • Bardzo ciekawy smak, polecam
Przepis kuchni regionalnej karkonoskiej
Smacznego

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger