Znalazłam przepis na tę zupę w jakiejś starej gazecie i na początku myślałam że to po prostu zwykła kwaśnica z kapustą kiszoną. Jakież było moje zdziwienie że tutaj nie ma wcale kapusty a są drożdże. Zupa smakuje wybornie, kminkiem i grzybami a także posmak drożdży robi całą robotę. To dość nietypowe połączenie ale rewelacyjne w smaku. Historia regionalnych zup jest zawsze ciekawa a dania warte spróbowania. Miłośnicy kminku i zup będą zadowoleni. Ja ze swojej strony polecam bardzo gorąco. Czy ktoś z moich czytelników gotuje? gotował taką w swoim domu? Napiszcie proszę.
Karkonoska kwaśnica - przepis
- 2 duże ziemniaki
- 1 duża cebula
- garść grzybów suszonych
- sól morska
- kminek w ziarenkach
- kminek mielony
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 jaja
- 200 ml kwasu chlebowego według przepisu poniżej
Kwas chlebowy:
- 500 ml wody lub mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 80 g mąki żytniej białej
Kwas chlebowy:
- Należy przygotować go na kilka godzin wcześniej aby drożdże przerobiły i wyrosły.
- Do wody albo mleka, ja użyłam mleka, dodałam rozkruszone drożdże i mąkę, wymieszałam dokładnie rózgą aby nie było grudek.
- Przykryłam naczynie ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrastania.
Karkonoska kwaśnica:
- Grzyby namoczyłam wcześniej aby potem szybciej się ugotowały.
- Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę, ugotowałam z łyżeczką kminku i pokrojonymi grzybami w wodzie w której moczyły się grzyby.
- Na 1 łyżce masła podsmażyłam posiekaną cebulkę.
- Na drugiej łyżce masła usmażyłam jaja, tak jak na jajecznicę.
- Do gotujących grzybów wlałam wyrośnięty zakwas drożdżowy, zagotowałam.
- Doprawiłam do smaku solą i mielonym kminkiem.
- Teraz dodałam cebulkę i usmażone jaja, wymieszałam i jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem.
- Bardzo ciekawy smak, polecam
Smacznego
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.