Zupa zimą to jest to co "tygryski lubią najbardziej" a jak jest jeszcze taka cudna dla oka i treściwa i aromatyczna to raduje się serce i dusza. Pracy przy tej zupie niewiele a efekt widzicie na zdjęciach. Groszku użyłam mrożonego bo ma ładniejszy kolor, jeśli użyjecie tego z puszki będzie trochę siny. Zróbcie sobie taką pyszną zupę, zachęcam.
Groszkowa zupa z kurczakiem - przepis
Groszkowa zupa z kurczakiem składniki: 4 porcje
- 1 duży pojedynczy filet z kurczaka
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- 200 g mrożonego groszku zielonego
- 2 średnie ziemniaki
- 1/2 szklanki śmietany kwaśnej 18 %
- 1 łyżka mąki pszennej 1/2 pęczka natki pietruszki
- olej do smażenia
- sól morska
- pieprz czarny
- Filet z kurczaka pokroiłam w kostkę.
- Marchew, ziemniaki i selera pokroiłam w kostkę, tak samo jak i cebulę.
- W dużym garnku rozgrzałam olej i podsmażyłam cebulę a jak się zeszkliła dodałam kurczaka.
- Jak kurczak się zezłocił, wlałam 800 ml wody i wrzuciłam resztę warzyw.
- Dodałam sól i gotowałam ok. 20 minut.
- Ja zaprawiłam zupę śmietaną wymieszaną z mąką, jeśli stronicie od mąki to wystarczy tylko sama śmietana.
- Zagotowałam ponownie i wrzuciłam groszek, mieszając doprowadziłam do wrzenia i wyłączyłam ogień pod garnkiem aby groszek sam doszedł.
- Potrzebuje bardzo mało czasu aby się ugotować.
- Posiekałam natkę pietruszki i wsypałam do zupy.
- Podałam z grzankami, jeśli tak lubicie, można nic nie dodawać.
Smacznego
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.