Uwielbiam nieoczywiste połączenia smaków, nieoczywiste połączenia składników. Tutaj marchewka czyli warzywo połączona jest z pysznym, soczystym jabłkiem i dzięki temu ciasto jest wilgotne, pełne aromatu i przepyszne. Krem z ricotty i białej czekolady jest tutaj dopełnieniem całości. Ciasto wyszło idealne do kawy czy herbaty, idealne na spotkanie ze znajomymi czy przyjaciółmi. Posmakuje każdemu i małemu i dużemu. Zachęciłam? no to zapraszam do kuchni i kręcimy!
Ciasto marchewkowo - jabłkowe z kremem - przepis
Ciasto marchewkowo - jabłkowe z kremem składniki: tortownica 22 cm
Ciasto:
- 2 jaja
- 50 g cukru trzcinowego
- 70 g ksylitolu
- 120 ml oleju
- 50 ml mleka
- 220 g marchwi
- 80 g jabłka
- 3 g imbiru
- 210 g mąki pszennej T 480
- 10 g płatków migdałów
- 5 g proszku do pieczenia
- szczypta mielonych goździków
- szczypta kardamonu
Krem:
- 250 g ricotty
- 60 g białej czekolady
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- orzechy pekan
- kawałki posiekanej białej czekolady
- Najpierw ukręciłam ciasto czyli starłam na tarce o drobnych oczkach marchew i imbir, jabłko starłam na tarce o dużych oczkach.
- Jaja ubiłam na puszystą pianę z ksylitolem i cukrem trzcinowym.
- Mleko wymieszałam z olejem i powoli dodawałam do masy jajecznej ciągle ucierając.
- Teraz do ciasta dodałam startą marchewkę z imbirem i starte jabłko.
- Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia, goździkami i kardamonem, przesiałam do masy, wymieszałam.
- Na koniec dodałam pokruszone płatki migdałowe, ponownie wymieszałam.
- Masę przełożyłam do nasmarowanej masłem tortownicy i piekłam 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 C z opcją grzania góra/dół.
- Upieczone ciasto studziłam na kratce.
- Teraz zrobiłam krem czyli rozpuściłam czekoladę w kąpieli wodnej i przestudziłam.
- Ricottę wymieszałam z wanilią i ciągle ucierając dodałam czekoladę.
- Wstawiłam do lodówki na 15 minut.
- Teraz przekroiłam na pół ciasto, dolną część ponownie umieściłam w tortownicy, nałożyłam połowę masy kremowej, drugą część ciasta i na wierzch reszta kremu.
- Udekorowałam podprażonymi na suchej patelni pekanami i posiekanymi kawałkami czekolady białej.
- Wstawiłam do lodówki na 2 godziny.
- Potem to już należy parzyć kawę.
Inspiracja @dietetyczka.nati
2 komentarze
Bardzo smakowita odmiana ciasta marchewkowego. :)
OdpowiedzUsuńDominika to dobra wiadomość bo jest pyszne
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.