Zupy to idealne dania aby zaspokoić głód, aby odżywić organizm, aby rozgrzać lub oziębić organizm. My zupy wszelakie uwielbiamy i eksperymentujemy ze składnikami albo próbujemy przepisy z różnych stron świata. Ta dzisiejsza zupa jest bardzo pożywna na kaczych udkach, zdrowa i pyszna. Zjecie ją ze smakiem więc polecam gorąco.
Aksamitna zupa z gałką muszkatołową - przepis
- 500 g ziemniaków
- pęczek włoszczyzny: pietruszka, marchew, seler, por
- 2 udka kacze
- 1 łyżka oleju
- sól morska
- pieprz czarny
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- liść laurowy
- 1 goździk
- 100 ml śmietany 30 %
- gałka muszkatołowa do smaku
- natka pietruszki do podania
- Marchew starłam na tarce o grubych oczkach, wyszorowałam pietruszkę, pora i seler.
- Udka podsmażyłam na oleju z obu stron.
- Teraz wlałam 1200 ml wody, dodałam marchew, pietruszkę, seler, pora, ziele, liść laurowy i goździka, gotowałam aż mięso zaczęło odchodzić od kości ok. godziny.
- Wyjęłam mięso, warzywa całe i ziele, liść i goździk.
- Ziemniaki obrałam, pokroiłam wrzuciłam do zupy, gotowałam 15 minut.
- Zmiksowałam zawartość garnka.
- Można dodać także odłożoną pietruszkę i seler, jak kto lubi lub dodać warzywa i zrobić pasztet, tutaj dowolnie.
- Mięso obrałam od kości.
- Do zmiksowanej zupy dodałam śmietankę, doprawiłam solą i pieprzem i dużą ilością gałki muszkatołowej ale tutaj musicie smakować żeby nie przedobrzyć i żeby zupa Wam smakowała.
- Rozlałam do talerzy, rozłożyłam mięso i posypałam natką pietruszką.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.