wtorek, 2 stycznia 2024

Aksamitna zupa z gałką muszkatołową

 Zupy to idealne dania aby zaspokoić głód, aby odżywić organizm, aby rozgrzać lub oziębić organizm. My zupy wszelakie uwielbiamy i eksperymentujemy ze składnikami albo próbujemy przepisy z różnych stron świata. Ta dzisiejsza zupa jest bardzo pożywna na kaczych udkach, zdrowa i pyszna. Zjecie ją ze smakiem więc polecam gorąco.
Aksamitna zupa z gałką muszkatołową - przepis
Aksamitna zupa z gałką muszkatołową składniki: 6 porcji
  • 500 g ziemniaków
  • pęczek włoszczyzny: pietruszka, marchew, seler, por
  • 2 udka kacze
  • 1 łyżka oleju
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 1 goździk
  • 100 ml śmietany 30 %
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • natka pietruszki do podania
Aksamitna zupa z gałką muszkatołową przygotowanie:
  • Marchew starłam na tarce o grubych oczkach, wyszorowałam pietruszkę, pora i seler.
  • Udka podsmażyłam na oleju z obu stron. 
  • Teraz wlałam 1200 ml wody, dodałam marchew, pietruszkę, seler, pora, ziele, liść laurowy i goździka, gotowałam aż mięso zaczęło odchodzić od kości ok. godziny.
  • Wyjęłam mięso, warzywa całe i ziele, liść i goździk.
  • Ziemniaki obrałam, pokroiłam wrzuciłam do zupy, gotowałam 15 minut.
  • Zmiksowałam zawartość garnka. 
  • Można dodać także odłożoną pietruszkę i seler, jak kto lubi lub dodać warzywa i zrobić pasztet, tutaj dowolnie.
  • Mięso obrałam od kości.
  • Do zmiksowanej zupy dodałam śmietankę, doprawiłam solą i pieprzem i dużą ilością gałki muszkatołowej ale tutaj musicie smakować żeby nie przedobrzyć i żeby zupa Wam smakowała.
  • Rozlałam do talerzy, rozłożyłam mięso i posypałam natką pietruszką.
Smacznego
Przepis własny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger