To jest tak, klasyki są super pyszne ale ja uwielbiam eksperymenty i tym razem właśnie taki eksperyment wylądował na moim talerzu. Zupa jest aromatyczna a w smaku połączenie pomidorówki i ziemniaczanej, dwóch najlepszych zup ever. Dlatego polecam do spróbowania bo śmiem twierdzić że i Wam posmakuje. Pracy dużo przy niej nie ma dlatego kroimy, siekamy, mieszamy i nalewamy na talerz. Acha zapomniałabym o zacierkach, takich mięciutkich i treściwych, idealnych do tej zupy.
Zupa ziemniaczana z pomidorami i zacierką - przepis
- 4 duże ziemniaki
- 1 mała kiełbasa chorizo
- 1 puszka pomidorów z puszki - 400 g
- 1 marchew
- 1 mały por
- ok. 1000 ml bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 150 ml zakwasu z buraków
Zacierki:
- 100 g mąki pszennej
- 1 duże jajo
- sól morska
- Marchew i pora pokroiłam w krążki, ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę.
- Cebulę posiekałam.
- W drobniutką kostkę pokroiłam chorizo.
- Masło podgrzałam w garnku i podsmażyłam cebulę, pora i marchew, dodałam chorizo, wysmażyłam.
- Wlałam teraz bulion i dodałam pomidory z puszki razem z zalewą.
- Dodałam szczyptę soli i gotowałam ok. 20 minut.
- Teraz zmiksowałam całość na gładki krem, wlałam zakwas z buraków, zagotowałam.
- Z mąki, jaja i soli zagniotłam ciasto które potem starłam na tarce o grubych oczkach i pozostawiłam aby przeschło.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.