Stir fry to nic innego jak mieszaj i smaż. W tłumaczeniu nazwy zawiera się właściwie cała idea techniki stir-fry. To prosty sposób na atrakcyjne, smaczne i zdrowe danie, które przygotowuje się błyskawicznie i łatwo dostosowuje do sezonu. Podstawą metody stir fry jest mocno rozgrzany tłuszcz i ciągłe mieszanie składników. Dziś właśnie tak będzie: szybko i prosto a użyjemy pora, szalotki, selera naciowego, boczniaków i makaronu. Danie jest aromatyczne, pyszne i co najważniejsze jak już pisałam, szybkie do przyrządzenia. Potem smaczne do zjedzenia.
Stir fry z boczniakami po azjatycku - przepis
Stir fry z boczniakami po azjatycku składniki:
- 250 g boczniaków
- biała część średniego pora
- 1 szalotka
- 1/2 czerwonego chili
- 2 łodygi selera naciowego
- 250 g makaronu Mie Noodles
- 2 łyżki oleju ryżowego
- 1 łyżka pasty Miso białego
- 100 ml wody
- natka pietruszki
- Makaron zalałam wrzącą, osoloną wodą, przykryłam na 5 minut.
- Tak jak już napisałam najpierw pokroiłam wszystkie składniki.
- Selera pokroiłam w plasterki, boczniaki na paski wzdłuż blaszek.
- Pora pokroiłam w półplasterki, szalotkę też w półplastry, posiekałam chili.
- Na patelni rozgrzałam olej ryżowy i smażyłam po kolei.
- Najpierw szybko podsmażyłam boczniaki nie mieszając ich aby się zrumieniły i zdjęłam je z patelni.
- Teraz smażyłam seler, pora i szalotkę, dodałam chili, smażyłam kolejne minuty dodając pastę miso i wodę.
- Odcedziłam makaron i dodałam razem z boczniakami na patelnię.
- Smażyłam 3 minuty.
- Danie gotowe przełożyłam na talerze i posypałam natką pietruszki.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.