piątek, 29 grudnia 2023

Stir fry z boczniakami po azjatycku

 Stir fry to nic innego jak mieszaj i smaż. W tłumaczeniu nazwy zawiera się właściwie cała idea techniki stir-fry. To prosty sposób na atrakcyjne, smaczne i zdrowe danie, które przygotowuje się błyskawicznie i łatwo dostosowuje do sezonu. Podstawą metody stir fry jest mocno rozgrzany tłuszcz i ciągłe mieszanie składników. Dziś właśnie tak będzie: szybko i prosto a użyjemy pora, szalotki, selera naciowego, boczniaków i makaronu. Danie jest aromatyczne, pyszne i co najważniejsze jak już pisałam, szybkie do przyrządzenia. Potem smaczne do zjedzenia. 
Stir fry z boczniakami po azjatycku - przepis

Stir fry z boczniakami po azjatycku składniki:
  • 250 g boczniaków
  • biała część średniego pora
  • 1 szalotka
  • 1/2 czerwonego chili
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 250 g makaronu Mie Noodles
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • 1 łyżka pasty Miso białego
  • 100 ml wody
  • natka pietruszki
Stir fry z boczniakami po azjatycku przygotowanie:
  • Makaron zalałam wrzącą, osoloną wodą, przykryłam na 5 minut.
  • Tak jak już napisałam najpierw pokroiłam wszystkie składniki.
  • Selera pokroiłam w plasterki, boczniaki na paski wzdłuż blaszek.
  • Pora pokroiłam w półplasterki, szalotkę też w półplastry, posiekałam chili.
  • Na patelni rozgrzałam olej ryżowy i smażyłam po kolei.
  • Najpierw szybko podsmażyłam boczniaki nie mieszając ich aby się zrumieniły i zdjęłam je z patelni.
  • Teraz smażyłam seler, pora i szalotkę, dodałam chili, smażyłam kolejne minuty dodając pastę miso i wodę. 
  • Odcedziłam makaron i dodałam razem z boczniakami na patelnię.
  • Smażyłam 3 minuty.
  • Danie gotowe przełożyłam na talerze i posypałam natką pietruszki.

Smacznego
Przepis własny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger