niedziela, 31 grudnia 2023

Sernik na jogurcie sojowym czyli sojowy jogurtownik

 Dziś ostatni dzień roku więc trzeba sobie zapewnić deser na wieczór żeby usiąść ze znajomymi czy ukochaną osobą, czy z dziećmi albo z rodziną i zjeść coś pysznego do lampki szampana. Pewnie jeszcze życzenia będę składać potem ale już teraz życzę aby nikomu niczego nie brakowało ani fizycznie ani na duszy. Niech Wam się wiedzie w zdrowiu i miłości. A sernik zrobicie szybko tylko trzeba zakupić jogurty sojowe albo je zrobić samemu. Te jogurty zrobione dziś będą trochę później ale te zakupione nadają się do sernika, no może jogurtownika choć deser smakuje jak najlepszy sernik świata. Pracy mało więc zapraszam do zrobienia.
Sernik na jogurcie sojowym czyli sojowy jogurtownik - przepis
Sernik na jogurcie sojowym czyli sojowy jogurtownik składniki: tortownica 22 cm
Spód:
  • 180 g ciastek korzennych
  • 1 łyżka kakao
  • 60 g oleju kokosowego
Masa jogurtowa:
  • 140 g cukru lub ksylitolu
  • 1 cytryna - sok i skórka
  • 1 łyżeczka proszku waniliowego
  • 1000 g jogurtu sojowego
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 150 m mleczka kokosowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
Do dekoracji:
  • biała czekolada - 100 g
  • 2 łyżki mleka
  • groszki różowej czekolady
Sernik na jogurcie sojowym czyli sojowy jogurtownik przygotowanie:
  • Piekarnik nagrzałam do 180 C z opcją grzania góra/dół.
  • Jogurt wieczorem dnia poprzedniego wyłożyłam na sicie na gazie i zostawiłam na całą noc aby ociekł.
Spód:
  • Ciasteczka zmiksowałam na pył, dodałam kakao i rozpuszczony olej kokosowy, wymieszałam.
  • Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i wyłożyłam ciasteczka, ugniotłam i włożyłam tortownicę do lodówki.
Masa jogurtowa:
  • Osączony jogurt, skórkę i sok z cytryny, ksylitol wymieszałam dokładnie.
  • Dodałam mleczko kokosowe, oliwę, sól i mąkę i dokładnie wymieszałam na jednolitą i gładka masę.
  • Wylałam ją na spód do tortownicy.
  • Pieczenie:
  • Sernik wstawiłam do piekarnika na środkową półkę i piekłam przez 50 - 60 minut.
Dekoracja:
  • Upieczony sernik wystudziłam i polałam wcześniej rozpuszczona białą czekoladą z mlekiem a na wierzch posypałam groszkami ruby chocolade.
  • Wstawiłam do lodówki na 2 godziny.

Smacznego
Przepis od Kingi Paruzel

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger