Moje ulubione pierożki do barszczu a i same ze zrumienioną cebulką smakują wybornie.
Ja mam do ich wykonania takie fajne urządzenie.
Można zrobić je także ręcznie, jako malutkie pierożki.
Są aromatyczne i przepyszne, jeśli lubicie pierogi to tutaj przepadniecie.
Wkrótce święta, będą idealne do barszczu czerwonego.
Pierożki z kapustą i kaszą przepis.
Pierożki z kapustą i kaszą składniki:Farsz:
- 200 g kiszonej kapusty
- 1 szklanka bulionu grzybowego
- 2 łyżeczki suszu z opieniek
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
- 1/3 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej grubej
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki pieprzu pomarańczowego
- 1 łyżka sosu sojowego
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej T 680
- 1 szklanka gorącej wody
- 2 żółtka
- szczypta soli
Farsz:
- Kapustę drobno posiekałam, zalałam bulionami i gotowałam.
- Dodałam jeszcze susz z opieniek, liść laurowy, ziele angielskie, gotowałam do miękkości.
- Kasze ugotowałam wg przepisu na opakowaniach.
- Dodałam do kapusty, doprawiłam sosem sojowym i pieprzem pomarańczowym.
Ciasto:
- W misie malaksera połączyłam mąkę i gorącą wodę oraz sól a jak ciasto lekko przestygło dodałam żółtka.
- Zagniotłam elastyczne ciasto.
Przygotowanie pierogów:
- Rozwałkowałam płat ciasta, nałożyłam na przyrząd, napchałam do otworów farszu, nakryłam drugim płatem i przewałkowałam a pierożki same przeleciały przez otworki.
- Można rozwałkować ciasto, wykrawać literatką kółka, nakładać farsz i zlepiać.
- Gotowałam pierożki w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia.
- Podałam z barszczem czerwonym.
- Są przepyszne.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.