poniedziałek, 4 grudnia 2023

Pierogi z tartymi ziemniakami

Kto lubi pierogi? ręka w górę 👍 ja je kocham miłością pierwszą i uwielbiam nadziewać je różnymi farszami. Na blogu pierogów znajdziecie mnóstwo więc zapraszam serdecznie. Dziś dość nietypowe nadzienie do pierogów a są nim surowe ziemniaki. Prawda że nietypowe? ale w rezultacie pyszne, oczy same się śmieją i buzia połyka następny i następny. Ziemniaki należy zetrzeć a potem zasmażyć aby pozbyć się nadmiaru wody a następnie wystudzić i farsz gotowy ale o tym potem. Takie pierogi zależnie od miejsca lepienia noszą różne nazwy np. podlaskie, oszukańce czy bociany. Teraz zapraszam na lepienie.
Pierogi z tartymi ziemniakami - przepis

Pierogi z tartymi ziemniakami składniki: 35 pierogów
Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej T 650
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 jajka
  • 100 - 150 ml gorącej wody
Farsz:
  • 1000 g ziemniaków
  • 2 cebule
  • 150 g boczku wędzonego
  • sól morska 
  • pieprz czarny

Pierogi z tartymi ziemniakami przygotowanie:
Farsz:
  • Ziemniaki obrałam i starłam na tarce o małych oczkach.
  • Cebulę pokroiłam w kosteczkę a boczek w paseczki.
  • Na patelni podsmażyłam boczek a jak się wysmażył dodałam cebulkę i chwilę smażyłam.
  • Na koniec dodałam ziemniaki i smażyłam ciągle mieszając aż woda całkiem wyparowała.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem i zostawiłam do wystudzenia.
Ciasto:
  • Wszystkie składniki włożyłam do malaksera i szybko wyrobiłam ciasto.
  • Jeśli robicie to ręcznie to należy wysypać mąkę na blat, zrobić dołek, wbić jajo i żółtko i nagarniając mąkę do środka zarobiłam jaja a potem wlewałam gorącą wodę i widelcem zagarniałam mąkę do środka a potem zagniotłam ciasto. 
  • Owinęłam je w folię i odstawiłam na 15 minut aby odpoczęło.
  • Potem rozwałkowałam ciasto na grubość kilku milimetrów i wykrawałam z ciasta krążki przy pomocy szklanki.
  • Nakładałam łyżeczką farsz i zlepiałam brzegi jak na zdjęciu.
  • Z tej ilości wychodzi ok. 35 pierogów.
  • Zlepione pierogi gotuję w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia 3 minuty.
  • Najlepiej smakują podsmażone na tłuszczu z boczkiem i cebulką.

Smacznego
Pierogi kuchni regionalnej
Inspiracja u Kuby Kuronia

4 komentarze

  1. Te pierogi są fantastyczne, jest pani świetną kucharką. Można pozazdrościć Rodzince :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem bardzo ciekawa, jak smakuje ta nietypowa kombinacja.
    Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger