wtorek, 12 grudnia 2023

Pierogi leniwe z miodem i pistacjami

 Pierogi leniwe, kluski leniwe, każdy pamięta je z dzieciństwa gdy babcia lepiła, czy mama gotowała. Jest tu ich na blogu sporo natomiast dziś będzie coś równie pysznego ale z lżejszymi zamiennikami czy to mąki czy dodatków. Moja babcia pamiętam jak zagniatała szybko ciasto z twarogu i mąki, potem robiła rulony jak na kopytka i gotowała w osolonej wodzie. Podawała je zawsze z palonym masłem, posypane obficie cukrem. Te dzisiejsze zaczerpnęłam z bloga Szymona "FiK". 
Pierogi leniwe z miodem i pistacjami - przepis

Pierogi leniwe z miodem i pistacjami - składniki: 2 porcje
  • 250 g twarogu półtłustego 
  • 65 g mąki ryżowej 
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżka cukru kokosowego
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki wanilii w proszku
  • 1 płaska łyżka + 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • garść pistacji niesolonych i nieprażonych grubo posiekanych
  • szczypta soli
Pierogi leniwe z miodem i pistacjami przygotowanie:
  • Twaróg rozgniotłam w palcach, dodałam jajo i dokładnie wymieszałam.
  • Teraz dodałam resztę składników czyli mąkę, cukier, gałkę, wanilię i 1 łyżkę cynamonu, zagniotłam lepkie ciasto.
  • Teraz z ciasta zrobiłam rulon i kroiłam pierogi.
  • Kluski wrzucałam do osolonej wody i gotowałam od momentu wypłynięcia 1 minutę.
  • Masło rozpuściłam na patelni, dodałam cynamon, podgrzałam.
  • Na talerzu polałam kluski miodem, posypałam posiekanymi pistacjami i polałam masłem cynamonowym.
Smacznego
Inspiracja od FiK

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger