Pierogi leniwe, kluski leniwe, każdy pamięta je z dzieciństwa gdy babcia lepiła, czy mama gotowała. Jest tu ich na blogu sporo natomiast dziś będzie coś równie pysznego ale z lżejszymi zamiennikami czy to mąki czy dodatków. Moja babcia pamiętam jak zagniatała szybko ciasto z twarogu i mąki, potem robiła rulony jak na kopytka i gotowała w osolonej wodzie. Podawała je zawsze z palonym masłem, posypane obficie cukrem. Te dzisiejsze zaczerpnęłam z bloga Szymona "FiK".
Pierogi leniwe z miodem i pistacjami - przepis
Pierogi leniwe z miodem i pistacjami - składniki: 2 porcje
- 250 g twarogu półtłustego
- 65 g mąki ryżowej
- 1 jajko
- 1 płaska łyżka cukru kokosowego
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki wanilii w proszku
- 1 płaska łyżka + 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka płynnego miodu
- garść pistacji niesolonych i nieprażonych grubo posiekanych
- szczypta soli
Pierogi leniwe z miodem i pistacjami przygotowanie:
- Twaróg rozgniotłam w palcach, dodałam jajo i dokładnie wymieszałam.
- Teraz dodałam resztę składników czyli mąkę, cukier, gałkę, wanilię i 1 łyżkę cynamonu, zagniotłam lepkie ciasto.
- Teraz z ciasta zrobiłam rulon i kroiłam pierogi.
- Kluski wrzucałam do osolonej wody i gotowałam od momentu wypłynięcia 1 minutę.
- Masło rozpuściłam na patelni, dodałam cynamon, podgrzałam.
- Na talerzu polałam kluski miodem, posypałam posiekanymi pistacjami i polałam masłem cynamonowym.
Inspiracja od FiK
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.