Lubicie pasty rybne? no takie z makreli czy z dorsza albo pstrąga z dodatkiem jajeczka, musztardy? takich jest na blogu sporo a dziś trochę nietypowo bo z twarogiem. Na blogu znajdziecie pastę z węgorza i karmazyna czy z trocia a dziś z makreli i twarogu. Jogurt i koncentrat pomidorowy nadaje paście kremowości i pikantności, dodatek ogórka natomiast sprawia że coś chrupie pod zębem. Pracy przy niej mało a efekt zachwycający.
Pasta z makreli z ogórkiem i pieczoną papryką - przepis
Pasta z makreli z ogórkiem i pieczoną papryką składniki:
- 2 czerwone papryki
- 1 wędzona makrela
- 250 g twarogu półtłustego
- 3 ogórki kiszone
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- sól morska
- pieprz czarny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 ząbek czosnku
- Paprykę przekroiłam na połówki i ułożyłam na blaszce do pieczenia i piekłam w piekarniku nagrzanym do 150 C z opcją grzania góra/dół przez 45 minut.
- Potem włożyłam upieczoną do woreczka foliowego na 15 minut aby zaparowała i obrałam ze skórki.
- Pokroiłam w kosteczkę.
- Makrelę obrałam ze skórki i zmiażdżyłam widelcem, tak samo jak i twaróg, dodałam do papryki.
- Pokroiłam w kosteczkę ogórki, dodałam posiekany szczypiorek, posiekany czosnek, sok z cytryny i miód, wymieszałam.
- Na koniec dodałam jogurt, sól, pieprz i koncentrat pomidorowy.
- Wymieszałam dokładnie i podałam z chlebkami z patelni.
- Można podać z tortillą, pitą czy bułką z ziarnami.
Inspiracja Andrzej Polan
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.