Kupuję te gruzińskie chlebki lawasz w Biedronce, to jedyne miejsce gdzie są one kwadratowe. Tym razem były idealne do przygotowania krokietów bo to na prawdę nic trudnego. Musimy tylko mieć odpowiednie składniki czyli starty ser żółty, jakąś pastę do smarowania i plastry szynki, ulubionej. Potem tylko wystarczy je zwinąć i przekroić na połówki. Idealnie nadają się do szklaneczki barszczu czerwonego czy schrupać je same. Mało pracy a efekt znakomity.
Krokiety z lawasza - przepis
- 3 chlebki lawasz
- 2 łyżki pasty Ajvar
- 100 g startego sera żółtego
- 100 g wędzonej szynki
- masło do smażenia
- barszcz czerwony do podania
- Ułożyłam placki lawasza na blacie, posmarowałam pastą i posypałam startym serem.
- Na wierzchu ułożyłam kawałki szynki.
- Placki zwinęłam w rulony i przekroiłam na połówki.
- Podsmażyłam małe roladki na maśle ze wszystkich stron.
- Podałam z barszczem czerwonym.
Pomysł własny
8 komentarze
Uwielbiam takie krokiety.
OdpowiedzUsuńOj jak miło Claudio, polecam
UsuńSuper pomysł na wykorzystanie lawasza, wypróbuję przy najbliższej okazji.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Magdaleno będziesz zadowolona po spróbowaniu
UsuńRobiłam ostatnio takie pyszności, gdy zostało mi ciasta pierogowego :-)
OdpowiedzUsuńO to super, polecam moją wersję.
UsuńNieźle czarujesz w tych garach! polecam tego bloga!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.