sobota, 23 grudnia 2023

Krem budyniowy z bananami i ricottą

 Zrobimy sobie takie pucharki na świąteczny deser, tak żeby było aromatycznie i kremowo i niezbyt ciężko bo wiadomo ze po obiedzie świątecznym i wigilijnej kolacji brzuch jest ciężki. Zatem zapraszam do wykonania fajnego deseru który smakuje wybornie i znika szybko. Będzie smakował domownikom i gościom.
Krem budyniowy z bananami i ricottą - przepis
Krem budyniowy z bananami i ricottą składniki: 4 szt
  • 1 budyń bananowy na 500 ml mleka
  • 450 ml napoju migdałowego
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki masła
  • 1 banan
  • 2 - 3 łyżki suszonego berberysu
  • 250 g ricotty
  • 1 łyżka syropu daktylowego
  • 2 łyżki suszonej morwy
Krem budyniowy z bananami i ricottą przygotowanie:
  • Zagotowałam 350 ml napoju migdałowego ksylitol i masło.
  • Proszek budyniowy rozprowadziłam w 100 ml napoju i wlałam do reszty gotującego.
  • Ugotowałam budyń i równo rozłożyłam do 4 szklaneczek, wystudziłam.
  • Ricottę wymieszałam z syropem daktylowym.
  • Banana pokroiłam w plastry.
  • Na budyniu ułożyłam plastry banana i kulki berberysu.
  • Wszystko przykryłam kremem z ricotty a na wierzch posypałam morwą.
  • Wstawiłam do lodówki na godzinę.
Smacznego
Przepis własny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger