Zrobimy sobie takie pucharki na świąteczny deser, tak żeby było aromatycznie i kremowo i niezbyt ciężko bo wiadomo ze po obiedzie świątecznym i wigilijnej kolacji brzuch jest ciężki. Zatem zapraszam do wykonania fajnego deseru który smakuje wybornie i znika szybko. Będzie smakował domownikom i gościom.
Krem budyniowy z bananami i ricottą - przepis
- 1 budyń bananowy na 500 ml mleka
- 450 ml napoju migdałowego
- 2 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki masła
- 1 banan
- 2 - 3 łyżki suszonego berberysu
- 250 g ricotty
- 1 łyżka syropu daktylowego
- 2 łyżki suszonej morwy
- Zagotowałam 350 ml napoju migdałowego ksylitol i masło.
- Proszek budyniowy rozprowadziłam w 100 ml napoju i wlałam do reszty gotującego.
- Ugotowałam budyń i równo rozłożyłam do 4 szklaneczek, wystudziłam.
- Ricottę wymieszałam z syropem daktylowym.
- Banana pokroiłam w plastry.
- Na budyniu ułożyłam plastry banana i kulki berberysu.
- Wszystko przykryłam kremem z ricotty a na wierzch posypałam morwą.
- Wstawiłam do lodówki na godzinę.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.