Jesienią taki deser to idealne zwieńczenie obiadu czy deser do kawy, herbaty czy czystka. Gruszki zawsze smakują wybornie a zanurzone w masie migdałowej smakują obłędnie. Deser robi się bardzo szybko i potem szybko znika, więc od razu uprzedzam. Gruszki dobrze by było aby były na pół twarde, nie za miękkie ale to tez jak lubicie. Masę migdałową robi się bardzo szybciutko i potem tylko czas oczekiwania gdy deser będzie w piekarniku. Można jeść ciepły jak i zimny, jak lubicie i wolicie.
Gruszki pieczone w masie migdałowej - przepis
Gruszki pieczone w masie migdałowej składniki: tortownica 22 cm
- 40 g masła
- 50 g ksylitolu
- 2 jajka
- szczypta soli
- 150 g mąki z mielonych migdałów
- 2 gruszki
- garść płatków migdałowych
- Tortownicę wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzałam do 180 C z opcją grzania góra/dół.
- Masło utarłam z ksylitolem , sola i jajkami na gładką masę, dodałam mąkę migdałowa i wymieszałam.
- Masę wylałam do tortownicy.
- Gruszki obrałam ze skórki, przekroiłam na ćwiartki wzdłuż i powciskałam w masę migdałową.
- Na wierzchu posypałam płatkami migdałowymi.
- Piekłam ciasto przez 45 minut.
- Potem to już tylko zajadamy.
Inspiracja Piotr Kucharski
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.