sobota, 2 grudnia 2023

Gruszki pieczone w masie migdałowej

 Jesienią taki deser to idealne zwieńczenie obiadu czy deser do kawy, herbaty czy czystka. Gruszki zawsze smakują wybornie a zanurzone w masie migdałowej smakują obłędnie. Deser robi się bardzo szybko i potem szybko znika, więc od razu uprzedzam. Gruszki dobrze by było aby były na pół twarde, nie za miękkie ale to tez jak lubicie. Masę migdałową robi się bardzo szybciutko i potem tylko czas oczekiwania gdy deser będzie w piekarniku. Można jeść ciepły jak i zimny, jak lubicie i wolicie.
Gruszki pieczone w masie migdałowej - przepis

Gruszki pieczone w masie migdałowej składniki: tortownica 22 cm
  • 40 g masła
  • 50 g ksylitolu
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 150 g mąki z mielonych migdałów
  • 2 gruszki
  • garść płatków migdałowych
Gruszki pieczone w masie migdałowej przygotowanie:
  • Tortownicę wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia.
  • Piekarnik nagrzałam do 180 C z opcją grzania góra/dół.
  • Masło utarłam z ksylitolem , sola i jajkami na gładką masę, dodałam mąkę migdałowa i wymieszałam.
  • Masę wylałam do tortownicy.
  • Gruszki obrałam ze skórki, przekroiłam na ćwiartki wzdłuż i powciskałam w masę migdałową.
  • Na wierzchu posypałam płatkami migdałowymi.
  • Piekłam ciasto przez 45 minut.
  • Potem to już tylko zajadamy.
Smacznego
Inspiracja Piotr Kucharski

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger