Lubicie naleśniki? jeśli jakimś sposobem jeszcze nie to po tych pysznych na piwie polubicie. Są delikatne, aromatyczne i rozpływają się w ustach. Dodatek łososia i warzyw sprawia że są odżywcze, pożywne i smakują bardzo dobrze, bardzo, bardzo dobrze. Będą idealnym obiadem, śniadaniem czy kolacją, kiedy chcecie to zajadajcie, będzie znakomicie. Smażymy naleśniki?
Cytrynowe naleśniki na piwie z łososiem - przepis
Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki piwa
- 1 szklanka mąki T 977
- 2 jaja
- sok i skórka z jednej cytryny
- sól morska
- 1 łyżka oleju
Farsz:
- pikle z ogórków
- 150 g wędzonego łososia
- sok z cytryny
- koperek
- czerwony pieprz
- oliwa z oliwek
Na pikle:
- 1 ogórek wężowy
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól morska
- pieprz czarny
- Ogórka wyszorowałam i wraz ze skórką pokroiłam w cieniutkie plasterki.
- Wymieszałam z octem, olejem, sosem sojowym, doprawiłam solą i pieprzem i odstawiłam na godzinę aby ogórki się zamarynowały.
Ciasto:
- Mąkę wymieszałam z jajami, sokiem i skórką z cytryny, piwem, olejem i solą na gładkie ciasto.
- Odstawiłam na 30 minut aby ciasto odpoczęło.
- Z ciasta usmażyłam 4 naleśniki na suchej patelni, olej wszak jest już w cieście.
- Na każdym naleśniku ułożyłam porcje zamarynowanych ogórków, plastry łososia, posypałam koperkiem, skropiłam sokiem z cytryny i posypałam pieprzem czerwonym świeżo zmiażdżonym.
- Przepyszne.
Smacznego
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.