Zup na blogu pod dostatkiem ale tej aromatycznej zupy z boczniakami i kaszą nie było na pewno. Zupa jest treściwa, pożywna i odżywcza. Ja dodałam kaszy gryczanej zwykłej ale równie dobrze posmakuje kasza gryczana palona, jednak wówczas trochę zmieni się jej smak. Wybór należy do Was. Moja wersja jest bardzo pyszna i ja ją polecam. Może skorzystacie z przepisu.
Zupa z boczniakami i kaszą - przepis
- 1 por średniej wielkości
- 3 małe marchewki
- 20 ml oleju
- 5 liści kapusty pekińskiej
- 1200 ml bulionu warzywnego
- 500 ml zakwasu na żurek
- sól morska
- pieprz czarny
- 250 g boczniaków
- 100 g kaszy gryczanej
- 1 pęczek dymki
- 2 łyżki prażonego sezamu
- Pora i marchewkę wyszorowałam, pokroiłam w plasterki, posiekałam dymkę i podsmażyłam na oleju, ok. 5 minut.
- Teraz dodałam posiekaną kapustę, smażyłam 3 minuty i wlałam bulion.
- Gotowałam zupę aż warzywa zmiękły.
- Dodałam zakwas na żurek.
- Boczniaki pokroiłam w paski wzdłuż na oleju i wrzuciłam do zupy, gotowałam 5 minut.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
- Kaszę ugotowałam osobno według przepisu na opakowaniu.
- Podałam zupę z porcją kaszy, posypaną podprażonym na suchej patelni sezamem.
Przepis według Piotra Kucharskiego
4 komentarze
Co za wyjątkowa kombinacja! Już sobie wyobrażam, jak cudownie musi pachnieć ta zupa podczas gotowania.
OdpowiedzUsuńPachnie cudnie i smakuje wybornie
UsuńNigdy nie jadłam zupy z boczniakami. A kaszę uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńCzas nadrobić ten mały nietakt, polecam, smakuje idealnie
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.