Małe pierożki manti z ulubionym mięsem w środku oprócz wieprzowiny. Może być cielęcina, wołowina, jagnięcina czy indyk, będą wspaniała. Idealne są na sosie, gęstym, pomidorowym albo jako dodatek do zupy np. rosołu. Najpierw trzeba zrobić farsz a potem to tylko lepienie zostaje, będą wspaniałe. Podczas gdy ciasto na pierogi odpoczywa, ja robię farsz bo i jego szybko się robi. I tak pyszne pierożki lądują na talerzu suto polanym sosem pomidorowym a zjadającym cieszą się buzie i proszą o dokładki.
Tureckie pierogi manti - przepis
Ciasto na pierogi tureckie:
- 300 g mąki pszennej T 650
- 110 - 120 ml wrzącej wody
- 1 małe jajko
- 2 łyżki stołowe oleju
- 1 łyżeczka soli
Farsz do pierogów tureckich:
- 300 g mielonego mięsa - wołowina, cielęcina, mięso drobiowe
- 1 średnia cebula
- 1/2 pęczka drobno posiekanej natki pietruszki
- sól morska
- pieprz do smaku
Mój sos:
- 290 ml sosu pomidorowego z anyżem
- 1 łyżka ostrej pasty paprykowej
- 4 łyżki oleju z chili
- 2 łyżeczki suszonej mięty
- 1 łyżka sumaku
- sól morska
Ciasto:
- W wrzątku rozpuściłam sól i olej i wlałam do mąki, mieszałam widelcem.
- Można robić to robotem.
- Jak ciasto lekko przestygło dodałam jajo i zarobiłam miękkie, zwarte i elastyczne ciasto.
- Ciasto nakryłam miska i odstawiłam na 15 minut aby odpoczęło.
Farsz:
- Cebulkę starłam na tarce o drobnych oczkach, dodałam do mięsa razem z posiekana natka pietruszki.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem, wyrobiłam.
Sos:
- Sos pomidorowy wlałam do garnka, dodałam ostra pastę paprykową i resztę składników.
- Gotowałam 5 minut aby sos stał się gęsty.
Pierogi:
- Ciasto podzieliłam na 4 części, 3 zostawiłam pod miską a 1 rozwałkowałam cienko.
- Pokroiłam na małe kwadraty o boku ok. 2,5 cm.
- Na środek każdego kwadracika nakładam farsz.
- Zlepiam pierożki jak na zdjęciu wyżej i tak do końca farszu i ciasta.
- Pierożki gotuję w osolonej wodzie przez 5 - 6 minut od momentu wypłynięcia.
- Podałam pierożki na talerzu wypełnionego sosem.
Przepis kuchni tureckiej
6 komentarze
Świetny przepis na urozmaicenie menu. Bardzo apetyczne pierożki. :)
OdpowiedzUsuńTak jak mówisz, idealne urozmaicenie a smak wyborny
UsuńTo musi być przepyszne! dawno nie kosztowałam orientalnych smaków...
OdpowiedzUsuńOj to trzeba Marzyniu to nadrobić, orientale smaki rozgrzewają a teraz tego nam trzeba
UsuńManti to jedno z moich ulubionych dan z tureckiej kuchni. Obronią się nawet wśród najbardziej wymagających smakoszy.
OdpowiedzUsuńMasz rację Zuzanno, nawet najwięksi sceptycy zajadają ze smakiem
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.