Uwielbiamy szakszukę w różnych wersjach a jest ich sporo na blogu więc zachęcam korzystajcie z przepisów, jest w czym wybierać. Tym razem duży słoik bałkańskiej pasty ajvar czekał na swoją kolej i teraz ona nadeszła. Dodałam także pomidory, cebulę, podsmażyłam razem. Na koniec przyozdobiłam kleksami serka wiejskiego. Rezultat: pyszne śniadanie czy lekki obiad. Przekonałam do zrobienia?
Szakszuka z ajvarem i serkiem wiejskim - przepis
Szakszuka z ajvarem i serkiem wiejskim składniki: 2 porcje
- 3 dojrzałe pomidory
- 200 g pasty ajvar
- 1 cebula
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól morska
- cukier do smaku
- pieprz czarny
- 1 pęczek dymki ze szczypiorem
- 4 jaja
- 150 g serka wiejskiego
- Pomidory pokroiłam w kostkę, cebulę i dymkę również.
- Posiekałam szczypior, odłożyłam do posypania.
- Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam cebulę i pomidory, doprawiłam solą, pieprzem i cukrem do smaku.
- Teraz dodałam pastę i gotowałam aż masa na patelni zgęstniała.
- Potem zrobiłam w masie 4 dołki i wbiłam jaja, gotowałam aż jaja się ścięły.
- Wtedy posypałam szczypiorkiem i zajadamy.
Smacznego
Pomysł własny
4 komentarze
Uwielbiam różne odmiany szakszuki, a ta z ajvarem i serkiem wiejskim musi być wyjątkowo smaczna.
OdpowiedzUsuńJest inna ale równie pyszna albo pyszniejsza od tej klasycznej. Proponuje wypróbować
UsuńSzakszukę jadłam wiele razy, ale nigdy w takiej formie. Chętnie spróbuję w najbliższym czasie.
OdpowiedzUsuńI na pewno będzie smakowało, pozdrawiam
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.