wtorek, 7 listopada 2023

Puszyste ciasto jogurtowe

 Czy to było pyszne ciasto? no jasne że tak. Było bo już nie ma, zniknęło za szybko. Dzięki jogurtowi jest lekkie i puszyste. Jeśli chcecie aby było wyższe wystarczy użyć mniejszej formy. Ciasto robi się szybko, potem 45 minut w piekarniku a potem to już trzeba chwilę poczekać aż ostygnie bo lepiej smakuje jak jest schłodzone. Ale ciepłe z lodami też można podać. Dla mnie to taki sernik bez sera jeśli takowy w ogóle może być. Ale jak zwał tak zwał, do kawy, herbaty, czystka będzie znakomite.
Puszyste ciasto jogurtowe - sernik bez sera - jogurtownik - przepis

Puszyste ciasto jogurtowe składniki: tortownica 22 cm
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 100 g ksylitolu
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • cukier puder do posypania
Puszyste ciasto jogurtowe przygotowanie:
  • Żółtka utarłam na puszysta masę z ksylitolem.
  • Białka ubiłam na sztywno z sokiem z cytryny i olejem.
  • Do ubitych żółtek dodałam jogurt i skórkę z cytryny wymieszałam.
  • Potem dodałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszałam.
  • Na koniec dodałam pianę z białek i delikatnie wymieszałam.
  • Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i wlałam masę, wyrównałam wierzch.
  • Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 C z opcją grzania góra/dół przez 45 minut.
  • Po upieczeniu i przestudzeniu wstawiłam tortownicę do lodówki na 2 godziny.
  • Wyjęłam ciasto z tortownicy i posypałam cukrem pudrem.
  • Teraz zajadamy.
Smacznego
Przepis własny

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger