Czy to było pyszne ciasto? no jasne że tak. Było bo już nie ma, zniknęło za szybko. Dzięki jogurtowi jest lekkie i puszyste. Jeśli chcecie aby było wyższe wystarczy użyć mniejszej formy. Ciasto robi się szybko, potem 45 minut w piekarniku a potem to już trzeba chwilę poczekać aż ostygnie bo lepiej smakuje jak jest schłodzone. Ale ciepłe z lodami też można podać. Dla mnie to taki sernik bez sera jeśli takowy w ogóle może być. Ale jak zwał tak zwał, do kawy, herbaty, czystka będzie znakomite.
Puszyste ciasto jogurtowe - sernik bez sera - jogurtownik - przepis
Puszyste ciasto jogurtowe składniki: tortownica 22 cm
- 4 żółtka
- 4 białka
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 100 g ksylitolu
- 400 g jogurtu greckiego
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
- cukier puder do posypania
- Żółtka utarłam na puszysta masę z ksylitolem.
- Białka ubiłam na sztywno z sokiem z cytryny i olejem.
- Do ubitych żółtek dodałam jogurt i skórkę z cytryny wymieszałam.
- Potem dodałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszałam.
- Na koniec dodałam pianę z białek i delikatnie wymieszałam.
- Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i wlałam masę, wyrównałam wierzch.
- Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 C z opcją grzania góra/dół przez 45 minut.
- Po upieczeniu i przestudzeniu wstawiłam tortownicę do lodówki na 2 godziny.
- Wyjęłam ciasto z tortownicy i posypałam cukrem pudrem.
- Teraz zajadamy.
Przepis własny
2 komentarze
Nigdy takiego nie piekłam, ale na pewno warto, bo jest taki delikatny!
OdpowiedzUsuńWarto sobie upiec, jest delikatny i kremowy
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.