Ogórki tak przyrządzone smakują wybornie. Koreańskie ogórki przyrządzone w przyprawach idealnie pasują do kanapek, naleśników, placków czy do zjadania samych. Robi się je prosto aby potem cieszyć się pysznym smakiem wybornych ogórków. Potrzebne tutaj będą tylko ogórki gruntowe najlepsze ale i wężowy też się nada. Do tego por i ocet ryżowy a także koreańska papryka gochugaru lub po prostu chili. Potem będzie szybko, zachęcam do skosztowania.
Ogórek marynowany w przyprawach - Oi Namul - przepis
Ogórek marynowany w przyprawach - Oi Namul składniki:
- 1 ogórek wężowy lub 2 duże gruntowe
Marynata:
- 1/5 szklanki posiekanego pora
- 1/2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka koreańskiej papryczki ostrej gochugaru
- Ogórka wraz ze skórką pokroiłam w cienkie plasterki, posiekałam pora.
- Wymieszałam w miseczce składniki marynaty i wrzuciłam do niej ogórki, wymieszałam.
- Pozostawiłam na ok. godzinę choć Koreańczycy zalecają że wystarczy 30 minut.
- Są pyszne, pamiętajcie.
Przepis z książki "Korea. Nie tylko kimchi" Byung-Hi Lim & Byung-Soon Lim
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.