Surowcem zielarskim są młode pędy, najlepiej z owocami - gałązki z liśćmi i owocami.
Należy je wysuszyć.
Surowiec jest bogaty w saponiny oraz irydoidy - loganina, sekologanina, glukologanina.
Hamuje rozwój drożdżaków, np. z rodzaju Candida, ponadto wykazuje działanie przeciwreumatyczne, przeciwbólowe, wykrztuśne i silnie przeciwzapalnie.
Hamuje rozwój drożdżaków, np. z rodzaju Candida, ponadto wykazuje działanie przeciwreumatyczne, przeciwbólowe, wykrztuśne i silnie przeciwzapalnie.
Posiada aktywność antybakteryjną.
Naparem i rozcieńczoną nalewką można płukać gardło i jamę ustną przy kandydozie i kryptokokkozie, przy infekcjach bakteryjno - grzybiczych i stanach zapalnych.
Ponadto do opłukiwania narządów płciowych, przemywania skóry i płukania włosów, przy infekcji Candida, Pityrosporum i in.
Warto jednak pamiętać, że śnieguliczka w odpowiednio niskiej dawce nie wywołuje skutków ubocznych. Jednak przedawkowana, może spowodować nudności i wymioty. Ocet zrobiony ze śnieguliczki nadaje się tylko do użytku zewnętrznego.
Ocet przeciwgrzybiczny ze śnieguliczki - przepis
- 1000 ml wody
- 4 łyżki cukru
- 3/4 słoja takiego 1000 ml, owoców śnieguliczki
- Kulki śnieguliczki wrzuciłam do słoja, wlałam wodę w której wymieszałam cukier.
- Całość jeszcze zamieszałam, słój nakryłam gazą lub ręcznikiem jednorazowym i odstawiłam na blacie kuchennym do fermentacji.
- Gdy owoce przestały fermentować odcedziłam je a zlew można już używać.
- Ja osobiście używałam do grzybicy paznokci i sprawdził się znakomicie a także do płukania gardła i tu też sukces.
- Jeśli macie zatem ochotę sprawdzić go na sobie to polecam.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.