Lawasze to gruzińskie chlebki, które wykorzystywane są w Gruzji prawie do wszystkiego. Są one zazwyczaj okrągłe ale tym razem zakupiłam w Biedronce lawasze kwadratowe i dzięki temu taki pyszny obiad lub śniadanie na moim talerzu wylądowały. A do środka można włożyć wszystko, zarówno warzywa jak i mięso, sałaty, najróżniejsze sosy, co lubicie i będzie Wam smakowało. Grillowanie natomiast to zajęcie bardzo miłe a po chwili cieszymy się najsmaczniejszymi kąskami. Grillujemy na patelni, na grillu otwartym czy zamkniętym, elektrycznym, co tam macie.
Lawasze z grilla - przepis
- 1 opakowanie lawaszy kwadratowych
- grillowana papryka
- garść młodych listków
- plastry szynki
- pomidor
- prażona cebulka
Sos:
- 200 g gęstego jogurtu
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 100 g startego sera żółtego
- sól morska
- pieprz do smaku
- Placki pokroiłam na połówki i tak powstało 10 pasków.
- Na końcu każdego paska kładłam młode listki, kawałki szynki, paski grillowanej papryki, plastry pomidora i posypałam prażoną cebulką, skropiłam sosem.
- Zawijałam jak na zdjęciu poniżej w trójkąty.
- Grillowałam trójkąty z obu stron aż stały się chrupiące.
- Sos zrobiłam z jogurtu, startego czosnku, soli, pieprzu i startego sera.
- Podałam grillowane trójkąty z sosem.
- Musicie sobie takie zrobić, niebo w gębie.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.