Jak ktoś lubi kiszonki polecam zakisić dynię, najzdrowszą ze zdrowych warzyw.
Dynia jest warzywem bardzo delikatnym więc kilka dni i kiszonka będzie gotowa.
Aby jednak podkręcić smak dyni dodałam papryczkę chili.
Dodajcie tyle aby Wam smakowało i zajadajcie na zdrowie.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
- 1 dynia Hokkaido ok. 1000 g
- 4 - 5 sztuk ostrych papryczek
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- kawałek kory cynamonu
- kilka goździków
- 1 cm korzenia imbiru
- 1000 ml wody źródlanej
- 1 łyżka soli do przetworów niejodowana
- 100 ml soku z kiszonych ogórków
Kiszona dynia z papryczką przygotowanie:
- Dynię obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę.
- Teraz upchałam ją w wyparzonym słoiku, dodając kawałki imbiru, papryczki, cynamon, goździki i czosnek.
- Podgrzałam wodę i rozpuściłam w niej sól, dodałam sok z ogórków i zalałam dynię.
- Zamknęłam słoik i pozostawiłam do ukiszenia na 3 - 5 dni.
- Warto obserwować bo podczas fermentacji może pojawić się piana i płyn ucieknie ze słoika.
- To jest normalne.
- Potem to tylko zajadamy dynię samą, w sałatkach, na kanapkach.
Przepis od Ani
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.