Kimchi to narodowe danie kuchni koreańskiej, a kapusta pac choi to zdecydowanie kapusta azjatycka. Zrobienie z niej kimchi było strzałem w "10". Najpierw trzeba kapustę zasolić a potem wymieszać z pastą którą robimy na bazie papryczki koreańskiej gochugaru. Jest ona ostra ale nie na tyle aby potem nie smakowała obłędnie. Musimy na to kimchi poczekać chwilę ale potem można używać do dań azjatyckich, do zup, sosów czy makaronów, jest przepyszne, ma mnóstwo witaminy "C".
Kimchi z pac choi - przepis
Kimchi z pac choi składniki:
- 3 kapusty pac choi
- 2 łyżki soli gruboziarnistej
Pasta:
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm kawałek korzenia imbiru
- 4 łyżki sosu rybnego
- 3 i 1/2 łyżki koreańskiej papryki gochugaru
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 małe marchewki
- 8 małych rzodkiewek
- 3 cebule dymki
- 3 łyżki octu ryżowego
- Kapusty przekroiłam wzdłuż na połówki i zasypałam je solą, między listkami też.
- Odstawiłam na godzinę aby zmiękły.
- Marchew i rzodkiewkę starłam na tarce o grubych oczkach.
- Czosnek, imbir, dymki, sos rybny, gochugaru, ocet, cukier zmiksowałam na pastę.
- Kapustę przepłukałam pod wodą.
- Powtykałam pastę między liście kapusty razem z marchewką i rzodkiewką.
- Poupychałam całe nafaszerowane połówki do słoików.
- Słoiki trzymałam 3 dni w temperaturze pokojowej a potem wstawiłam do lodówki na 2 tygodnie.
- Potem to już tylko zajadać.
Przepis kuchni koreańskiej
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.