czwartek, 23 listopada 2023

Deser krówka - mandarynka

 Czasami przypadkiem na talerzu, niezamierzenie coś pysznego zagości. Bo to jest tak: a to coś tu już leży dwa dni za długo - grejpfrut i mandarynki. O tym to już całkiem zapomniałam czyli budyń krówka a napój kokosowy czas było zużyć. Chwila zadumy i wpadłam do kuchni aby wyczarować coś pysznego. Potrzebny będzie jeszcze orkisz ekspandowany lub owies lub pszenica, co tam macie i lubicie. W rezultacie wyszedł pyszny deser w pucharku.
Deser krówka - pomarańcza - przepis

Deser krówka - mandarynka składniki: 4 pucharki
  • 1 duży budyń na 3/4 l mleka "krówka"
  • 600 ml napoju kokosowego
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 duży zielony grejpfrut
  • 2 mandarynki
  • 2 pełne łyżki nasion chia
  • 1 szklanka ekspandowanego orkiszu z miodem i żurawiną
Deser krówka - mandarynka przygotowanie:
  • Odlałam 3/4 szklanki napoju kokosowego a resztę zagotowałam z ksylitolem i masłem. 
  • Proszek  budyniowy rozprowadziłam w odlanej szklance i wlałam do gotującego napoju.
  • Ugotowałam budyń, rozlałam go do 4 pucharków.
  • Wstawiłam do lodówki na 30 minut.
  • Grejpfruta i mandarynkę obrałam ze skóry i błonek, zmiksowałam, dodałam nasiona chia.
  • Wylałam masę owocową na wystudzony budyń i wstawiłam na 2 godziny do lodówki.
  • Przed podaniem posypałam ekspandowanym orkiszem.
  • I teraz zajadamy.
Smacznego
Przepis własny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger