Czasami przypadkiem na talerzu, niezamierzenie coś pysznego zagości. Bo to jest tak: a to coś tu już leży dwa dni za długo - grejpfrut i mandarynki. O tym to już całkiem zapomniałam czyli budyń krówka a napój kokosowy czas było zużyć. Chwila zadumy i wpadłam do kuchni aby wyczarować coś pysznego. Potrzebny będzie jeszcze orkisz ekspandowany lub owies lub pszenica, co tam macie i lubicie. W rezultacie wyszedł pyszny deser w pucharku.
Deser krówka - pomarańcza - przepis
Deser krówka - mandarynka składniki: 4 pucharki
- 1 duży budyń na 3/4 l mleka "krówka"
- 600 ml napoju kokosowego
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 duży zielony grejpfrut
- 2 mandarynki
- 2 pełne łyżki nasion chia
- 1 szklanka ekspandowanego orkiszu z miodem i żurawiną
- Odlałam 3/4 szklanki napoju kokosowego a resztę zagotowałam z ksylitolem i masłem.
- Proszek budyniowy rozprowadziłam w odlanej szklance i wlałam do gotującego napoju.
- Ugotowałam budyń, rozlałam go do 4 pucharków.
- Wstawiłam do lodówki na 30 minut.
- Grejpfruta i mandarynkę obrałam ze skóry i błonek, zmiksowałam, dodałam nasiona chia.
- Wylałam masę owocową na wystudzony budyń i wstawiłam na 2 godziny do lodówki.
- Przed podaniem posypałam ekspandowanym orkiszem.
- I teraz zajadamy.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.