Miałam czerwoną kapustę która leżała już kilka dni i oczekiwała chyba na to danie bo teraz po jego zjedzeniu powiem Wam, pyszne było.
Fasolę gotowałam sama , jednak można użyć też tej z puszki ale może się Wam rozpaść.
Smakuje wybornie jako samodzielne danie.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
- 1/2 średniej główki kapusty czerwonej
- 1/2 szklanki suchej fasoli
- 125 g boczku wędzonego
- 1/2 szklanki białego wina półsłodkiego
- 1 łyżka majeranku
- pieprz czarny
- sól morska
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- Fasolę dzień wcześniej namoczyłam w zimnej wodzie, rano odcedziłam, zalałam ponownie wodą i gotowałam do miękkości.
- Pod koniec gotowania posoliłam.
- Posiekałam kapustę, boczek pokroiłam w kostkę.
- W garnku podsmażyłam boczek, potem wrzuciłam kapustę, smażyłam 3 minuty.
- Teraz wlałam wino, smażyłam minutę, wlałam wodę, dodałam sól i gotowałam 10 minut.
- Potem doprawiłam jeszcze majerankiem roztartym w dłoniach i pieprzem.
Przepis własny
6 komentarze
Nigdy nie jadłam fasoli Jaś z czerwoną kapustą. Jestem ciekawa tego smaku.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Koniecznie spróbuj Lusiu, będziesz miło zaskoczona. Pozdrawiam.
UsuńFasola z czerwoną kapustą to nietypowe połączenie, ale brzmi bardzo smakowicie. :)
OdpowiedzUsuńNietypowe to prawda ale jakże pyszne, polecam
UsuńSuper móc stworzyć coś pysznego z tego, co aktualnie pod ręką i to praktycznie z kilku składników. Zapisuję przepis.
OdpowiedzUsuńCieszę się że będziesz kosztowała takich smakołyków, pozdrawiam
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.