Przepyszna zapiekanka na moim stole zagościła.
Zrobiłam ją według pomysłu Jamiego Olivera z książki "7 sposobów".
Zapiekanka jest idealnym rozwiązaniem na październikowy obiad, jest pożywna, sycąca i odżywcza.
Robicie zapiekanki?
Mój przepis nie jest dokładnie taki jak Jamiego tylko się jego przepisem inspirowałam.
Zapiekanka rybna z parmezanem - przepis
- 2 pory
- 1/2 pęczka szałwii
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy ziarnistej
- 400 g fasoli pinto z puszki
- 400 g fasoli białej z puszki
- 150 g kwaśnej śmietany 18 %
- 700 g filetów z tołpygi bez skóry i ości
- 25 g starego parmezanu
- Piekarnik rozgrzałam do 200 C z opcją grzania góra/dół.
- Wymyłam pory i pokroiłam je w półplasterki grubości ok. 1 cm.
- Do formy do zapiekania wlałam 2 łyżki oliwy, wrzuciłam listki szałwii i smażyłam aż nabrały chrupkości, zdjęłam z patelni na ręcznik papierowy.
- Na oliwę wrzuciłam pory, pokrojony na plasterki czosnek i wlałam 2 łyżki wody.
- Dusiłam aż por zmięknął.
- Teraz dodałam musztardę i fasolę razem z zalewą i śmietanę, zagotowałam.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
- Na warzywach ułożyłam kawałki ryby, na niej listki szałwii.
- Całość zagotowałam po czym wstawiłam naczynie do piekarnika posypując wcześniej rybę parmezanem.
- Zapiekałam ok. 10 minut aby ryba nie była surowa a ser się zrumienił.
Przepis od Jamie Oliver
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.