wtorek, 17 października 2023

Zapiekanka rybna z parmezanem

Przepyszna zapiekanka na moim stole zagościła.
Zrobiłam ją według pomysłu Jamiego Olivera z książki "7 sposobów".
Zapiekanka jest idealnym rozwiązaniem na październikowy obiad, jest pożywna, sycąca i odżywcza.
Robicie zapiekanki?
Mój przepis nie jest dokładnie taki jak Jamiego tylko się jego przepisem inspirowałam.
Zapiekanka rybna z parmezanem - przepis

Zapiekanka rybna z parmezanem składniki:
  • 2 pory
  • 1/2 pęczka szałwii
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy ziarnistej
  • 400 g fasoli pinto z puszki
  • 400 g fasoli białej z puszki
  • 150 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 700 g filetów z tołpygi bez skóry i ości
  • 25 g starego parmezanu
Zapiekanka rybna z parmezanem przygotowanie:
  • Piekarnik rozgrzałam do 200 C z opcją grzania góra/dół.
  • Wymyłam pory i pokroiłam je w półplasterki grubości ok. 1 cm.
  • Do formy do zapiekania wlałam 2 łyżki oliwy, wrzuciłam  listki szałwii i smażyłam aż nabrały chrupkości, zdjęłam z patelni na ręcznik papierowy.
  • Na oliwę wrzuciłam pory, pokrojony na plasterki czosnek i wlałam 2 łyżki wody.
  • Dusiłam aż por zmięknął.
  • Teraz dodałam musztardę i fasolę razem z zalewą i śmietanę, zagotowałam.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  • Na warzywach ułożyłam kawałki ryby, na niej listki szałwii.
  • Całość zagotowałam po czym wstawiłam naczynie do piekarnika posypując wcześniej rybę parmezanem.
  • Zapiekałam ok. 10 minut aby ryba nie była surowa a ser się zrumienił.
Smacznego
Przepis od Jamie Oliver

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger